Vijesti 25.05.2023.

Helez: Preduzimaju se mjere na zaštiti kupovne moći ugroženih kategorija

ČITANJE: 1 minuta

Nivo inflacije u BiH je i dalje nepovoljan, ali se preduzimaju neophodne mjere na zaštiti ugroženih kategorija stanovništva kroz očuvanje kupovne moći uvažavajući fiskalni kapacitet, izjavio je danas guverner Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Zukan Helez.

Helez je naveo da je inflacija u BiH uvezena, a rješava se usporavanjem ekonomskih aktivnosti, ali kao mala ekonomija mora učiniti sve da stimuliše ekonomski rast kroz kapitalne investicije.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da ubrzamo izgradnju putne, željezničke i energetske infrastrukture koja će BiH učiniti atraktivnijom za investicije, a javne investicije će ohrabriti i privatne”, rekao je Helez na sastanku Konstituence MMF-a i Svjetske banke koja se održava u Tivtu.

On je naglasio veliki značaj paketa pomoći EU za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, te malim i srednjim preduzećima za projekte energetske efikasnosti koji će se realizovati putem budžeta entiteta i Brčko distrikta.

Konstituencom trenutno predsjedava Holandija, a ovo zasjedanje je priprema za godišnji sastanak Grupe Svjetske banke i MMF-a koji će biti održan u Marakešu u ovoj godini.

Helez će sutra imati odvojeni sastanak sa Alfredom Kamerom, direktorom MMF-ovog odjeljenja za Evropu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

(Srna)

Oznake: Zukan Helez