Vijesti 16.10.2021.

Helikopterski servis RS uspješno obavlja medicinski transport pacijenata

ČITANJE: 1 minuta

Helikopterski servis Republike Srpske u posljednja tri dana imao je više poziva za potrebom Vazdušnog medicinskog transporta (VMT) iz svih dijelova BiH, pa je tako, između ostalog, helikopter ovog servisa juče uspješno transportovao trudnicu iz bolnice u Sarajevu za Zagreb.

U četvrtak 14. oktobra izvršen je VMT pacijenta iz Foče prema UКC Republike Srpske u Banjaluci. Juče, 15 oktobra, u složenim meteorološkim uslovima, na osnovu zahtjeva iz Opšte bolnice u Sarajevu, izvršen je uspješan VMT trudnice u 21. nedjelji trudnoće, iz Sarajeva za Zagreb. I danas, 16. oktobra, pripadnici HsRS su angažovani na izvršenju dva VMT – a, iz Banjaluke za Trebinje i iz Tivta za Banjaluku.

„U skladu sa svojom osnovnom namjenom, Helikopterski servis Republike Srpske uspješno nastavlja sa izvođenjem operacija Vazdušnog medicinskog transporta u cilju što bržeg i efikasnijeg medicinskog zbrinjavanja stanovnika Republike Srpske ali i svih stanovnika BiH koji, na osnovu opravdane medicinske indikacije, takođe mogu da zahtijevaju ovakav vid transporta”, kažu u Helikopterskom servisu Republike Srpske.

Iz dosadašnjeg iskustva pripadnika HsRS u izvođenju operacija VMT, nerijetko  su u toku dana izvođena dva i više vazdušna medicinska transporta pacijenata.

“To je znak da institucije i medicinske ustanove u BiH i regionu prepoznaju uspješan, organizovan i profesionalan rad HsRS, ali i povjerenje građana što je poseban značaj pripadnicima HsRS i velika odgovornost da budu uvijek na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna, zbog čega je HsRS i uspostavio sistem svakodnevnog dežurstva za ove potrebe”, navode u Helikopterskom servisu Republike Srpske.

U toku ove godine pripadnici HsRS uspješno su izvršili 32 VMT, uključujući i današnje dvije operacije, prenosi ATV.

(A.M.)