Vijesti 15.12.2015.

Herceg: Ukupan dug zdravstvenih ustanova oko milijardu maraka

ČITANJE: 3 minute
Herceg
Skupština Hercegovačko-neretvanske županije razmatra na svojoj današnjoj sjednici rebalans županijskog proračuna za 2015. godinu, a kako je prije početka sjednice kazao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg proračun će biti umanjen za šest milijuna maraka.

-Nećemo koristiti sredstva tekućeg finansiranja deficita, odnosno mogućnost korištenja pozajmice putem overdraft kredita Unicredit banke – kazao je Herceg u izjavi za novinare.

Dodao je kako je tih šest miliona ušteđeno na skoro svim stavkama, od plata, preko naknada, tekućih transfera do kapitalnih izdataka.

-Opredjeljenje je ove vlade da ne napuhujemo proračun. Idemo vrlo racionalno, rashodovnu i prihodovnu stranu smo uravnotežili na 187 miliona i to ćemo ispratiti do kraja ove fiskalne godine – istaknuo je Herceg.

Na dnevnom redu današnje sjednice naći će se i analiza stanja zdravstva na području HNŽ-a. Niko ne zna točan iznos dugovanja zdravstvenih ustanova, a procjenjuje se kako ta brojka premašuje stotinu miliona maraka.

“Dubioze su velike. Vlada finansira (zdravstvo) onoliko koliko može. S druge strane, postoji Zavod za zdravstveno osiguranje koji ima proračun od 120 miliona za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zaštitu. Sve to nije dostatno i mi ćemo s Federacijom pokušati naći način kako riješiti pitanje dugova”, istaknuo je predsjednik županijske Vlade. Dodao je kako HNŽ, kada je u pitanju zdravstvo, nije izdvojen slučaj.

-Istu ili sličnu situaciju imamo u svim drugim županijama u Federaciji i ukupni dug zdravstvenih ustanova je nekoliko stotina miliona, možda čak i milijardu maraka. Mora se naći zajedničko rješenje za taj problem- kazao je Herceg.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago podsjetio je kako je županijska Skupština ranije pozvala više nivoe vlasti da se uključe u rješavanje problema u zdravstvu.

-Prema informacijama kojima ja raspolažem, u proceduri je donošenje zakona koji bi regulisao otpis dugova prema poreskoj upravi, odnosno državnim organima – kazao je Špago.

Predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako očekuje od Federacije BiH da riješi onaj dio problema koji je u njenoj ingerenciji.

-Veliki dio duga zdravstvenih ustanova odnosi se na zatezne kamate i županija ne može svojim propisom otpisati te kamate. Mi smo pripremili set zaključaka kojima se predviđaju mjere štednje i racionalizacije, kao što su penzionisanje svih onih koji su stekli uslove za penziju, redovno donošenje finansijskih planova i planova rada – dodao je Martinović, istaknuvši kako je plan Skupštine HNŽ-a pažljivo pratiti rad zdravstvenih ustanova kroz cijelu sljedeću godinu, na osnovi čega bi se mogli planirati sljedeći potezi vlasti kada je u pitanju zdravstvo.

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kazao je kako se nije puno toga uradilo od 2012. godine kada se teškim stanjem u zdravstvu počela baviti županijska Skupština.

– Sadašnja praksa paušalnog plaćanje zdravstvenih usluga rezultira eksplozijom troškova i nezadovoljstvom pacijenata kada su u pitanju zdravstvene usluge i bolnička lista lijekova. Moramo početi koristiti ono što je davno izmišljano u svijetu – evidencija usluga po pacijentu i fakturiranje računa prema Zavodu, kazao je Žuljević.

Dodao je kako je trenutno jedini kriterij raspodjele novčanih sredstava zdravstvenim ustanovama onaj politički, što rezultira daljnjim potonućem zdravstva i erozijom kvalitete zdravstvene usluge. Županijski ministar zdravstva Goran Opsenica nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

(Hms.ba)