Vijesti 02.03.2016.

Hercegovci na mukama: Vlada planira smanjenja zaposlenih u lokalnim zajednicama

ČITANJE: 2 minute
hercegovina-yakon-o-lokalnoj-samoupravi-rasprava-atv
Puna tri sata iznosili su Hercegovci zamjerke na Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. Najviše im  kažu smeta stavka u zakonu koja se odnosi na broj zaposlenih.

Tri na hiljadu stanovnika kažu ne dolazi u obzir jer bi u tom slučaju skoro 500 radnika završilo na ulici. Najviše otkaza morao bi da podijeli gradonačelnik Trebinja, koje je po višku zaposlenih republički rekorder. Ne bi se dobro provele ni bilećka i gatačka administracija. U Gacku bi radne knjižice dobilo 127 zaposlenih, a u Bileći 106.

– Sigurno bi onda bilo po tome oko 140 – 150 radnika viška. Međutim kao što sam već rekao ako tu uzmete da ima 40 samo vatrogasaca, po meni je jednostavno nemoguće da 50 ljudi vodi praktično devet odjeljenja- rekao je Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Zakon je centralistički i oduzima ingerencije lokalnim zajednicama pobunili su se Hercegovci. Ipak najviše glavobolje zadaje im pitanje šta činiti sa viškom radnika. Po zakonu dužni su da  podijele otpremnine, za koje, kažu,  nemaju para.

– Ko će finansirati višak radnika? Mi se ne slažemo sa tim da sav teret padne na lokalne samouprave. Tražićemo da Vlada ili resorno Ministarstvo obezbijedi iznos finansiranja  barem djelimično- rekao je Dušan Vujović,  načelnik opšte uprave u Bileći.

Iz resornog ministarstva sve su saslušali i zapisali. Zahtjeve će kažu razmotriti nakon javnih rasprava u ostalim opštinama i gradovima Srpske.

– Bilo je prijedloga da se ovaj broj službenika vezano za maksimalan broj poveća sa tri na šest odnosno sedam i pet, da se utvrde neki dodatni kriterijumi koji bi eventualno bili vezani za stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, za geografski položaj- istakla je Milanka Šapin, pomoćnik ministra za lokalnu upravu i samoupravu RS.

Nacrt zakona donio je glavobolje i malim, nerazvijenim opštinama,  Istočnom Mostaru, Ljubinju i Berkovićima. Oni bi broj radnika morali svesti na desetak. To bi značilo da bi jedan čovjek morao da obavlja posao portira, vatrogasca i matičara.

(Atv)