HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike.

O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju.

Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu i započeli sa pripremama.

Posla će biti mnogo, jer je objekat, izgrađen prije 118 godina,  devastiran nakon što je decenijama propadao.

– Razlog za realizaciju projekta je potreba zaštite i očuvanja autentičnog izgleda i postrojenja jedne od najstarijih hidroelektrana na Balkanu, sa planiranom stalnom postavkom eksponata koji će prikazati razvoj elektrifikacije na području Krajine od njegovih početaka do savremenog doba – objasnio je portparol „Elektrokrajine“ Predrag Klincov.

Dodaje da ovo preduzeće sprovodi pripremne radnje , a da je za sada izvršena tehnička zaštita objekta.

– U proteklih nekoliko mjeseci izvršeno je i ispitivanje stanja i stabilnosti konstrukcije objekta, kao preduslova za izradu tehničke dokumentacije i sprovođenja daljih aktivnosti u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz oblasti arhitekture i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske – dodao je Klincov.

Iako još nije poznato kada će Banjaluka, kao mnogi evropski gradovi, dobiti svoj Tehnički muzej, iz najava se da naslutiti da će turistička ponuda grada biti znatno obogaćena.

Satariji Banjalučani se sjećaju kako je grad na Vrbasu nekada prednjačio u odnosu na ostale gradove, i žale što je ovaj, kako kažu, dragulj Banjaluke decenijama propadao.

Hidroelektranu je juče posjetila i naša ekipa, te se uvjerila da će radnici imati puno posla, ali da je unutrašnjost, s obzirom na godinu gradnje, dobro sačuvana i da će ljudi imati šta da vide.

– Vjerujemo da će budući Tehnički muzej u Delibašinom selu postati važan i posjećen kulturno-istorijski objekat koji će obogatiti turističku ponudu grada – navode u „Elektrokrajini“

Hidroelektrana Delibašino selo, izgrađena je 1899. godine, i bila u funkciji sve do 1984. godine kada je zbog nabujalog Vrbasa prestala sa radom.

Zahvaljujući ovoj hidroelektrani Banjaluka je bila među prvim gradovima koji su dobili struju, a prema podacima istoričara bilo je to nekoliko godina prije Zagreba.

Još se ne zna koliko će koštati

Koliko će ovaj veliki projekat koštati još nije utvrđeno, ali iz „Elektrokrajine“ navode da je upravo finansijsko pitanje sljedeće na redu rešavanja.

– Sagledaćemo mogućnost apliciranja za bespovratna sredstva međunarodnih projekata zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, a što će u narednom periodu razmatrati nadležni organi Preduzeća – objasnio je Klincov.

(srpskainfo)

OGLAS GRADSKE UPRAVE Na prodaju garaže u šest ulica

Gradska uprava objavila je juče oglas o prodaji garaža pribavljanjem pismenih ponuda. Iz Gradske uprave je saopšteno da su na prodaju garaže u ulicama Filipa Macure, Masarikovoj, Majke Knežopoljke, Vojislava Đede Kecmanovića, Carice Milice i Sime Matavulja. – Pravo podnošenja ponude imaju fizička i pravna lica. Ponude se podnose zaključno sa 2. oktobrom 2018. godine

ZBOG SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE Nastava na fakultetima odgođena za 8. oktobar

Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji će konkurs biti objavljen u ponedjeljak. Potvrdio je ovo Dario Stanković, portparol Banjalučkog univerziteta, koji kaže da je nakon trećeg upisnog roka potrebno i završiti

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ U BANJALUCI “Moramo više pažnje da posvetimo čitanju da nam djeca rastu uz knjigu”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić ugostio je danas istaknutog srpskog književnika Ljubivoja Ršumovića, uz čije su stihove odrasle mnoge generacije. Na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, Predrag Bjelošević, predsjednik Zoran Talić zahvalio je pjesniku, što daje veliki doprinos književnosti, pozorištu i uopšte kulturi Banjaluke i Republike Srpske. Književnk Ljubivoje

Upoznajte najbogatiji “parking” u Banjaluci

Treći sprat stambene zgrade na broju 79A, u Karađorđevoj ulici u Banjaluci, jedan je od najbogatijih i najveselijih u gradu na Vrbasu. Goran Filipović, otac dvomjesečnog Jakova, priča za “Nezavisne” da dječijeg smijeha u njihovom hodniku ne nedostaje. Pored njegovog sinčića, u susjednim stanovima odrastaju još tri bebe. (Nezavisne)