Svijet 23.10.2022.

Hiljade Mađara protestuje zbog “neizdržive inflacije” tražeći veće plate

ČITANJE: 2 minute

Hiljade Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširalo je Budimpeštom u nedjelju kako bi protestovali protiv vlade premijera Viktora Orbana, tražeći veće plate za nastavnike i suzbijanje rastuće inflacije koja oslabljuje prihode, piše Reuters.

Protestanti su, šećući mostom preko Dunava, nosili transparente s natpisima poput: „Orban, gubi se!” i „Nema učitelja, nema budućnosti“ nekoliko sati nakon što se Orban obvezao sačuvati gospodarsku stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za kućanstva dok Europska unija ulazi u „ekonomsku krizu“, prenosi N1.

Riječ je o najnovijem u nizu protivladinih protesta, u kojemu su učesnici poručili da je Orbanova vlada ostavila učitelje na cjedilu tako da im je dala oskudne plate dok inflacija, koja je premašila 20 posto u septembru i nastavlja rasti, postaje neizdrživa.

Foto: Reuters

“Ovdje sam … radi svoje djece, potrebna je promjena. Ova nezadrživa inflacija … ne možemo uopće više štedjeti, jednostavno ne možemo krpati kraj s krajem dok cijene rastu”, rekao je poštar Gyongyi Bereczky, koji u protestu sudjeluje prvi put.

Profesori i studenti protestuju za veće plate, za rješavanje problema sve većeg manjka nastavnika i za pravo na štrajk. Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti u 1956., Orban, koji je u aprilu izabran na svoj četvrti uzastopni mandat, u nedjelju je rekao da će iduća godina predstavljati izazov s obzirom na rat u susjednoj Ukrajini.

„Rat na istoku i gospodarska kriza na zapadu“, rekao je Orban svojim pristašama u Jegerseku, otprilike 200 kilometara zapadno od Budimpešte, dodavši da se odvija „financijska kriza i gospodarski pad u EU-u“.

„Naučili smo 1956. da je zajedništvo potrebno u teškim vremenima … sačuvaćmo privrednu stabilnost, svatko će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju, i obitelji neće biti prepuštene same sebi“, izjavio je Orban.

(Z.M)