Hiljade vehabija dobilo signal »Islamske države«

Napadi islamista na Balkanu mogli bi da uslijede već oko Vidovdana, 28. juna, upozoravaju stručnjaci za bezbjednost, uz procjenu da su hiljade ekstremista u BiH već aktivirane.

Nedavno se na nekim islamskim sajtovima pojavio video snimak pod naslovom “Islamska država na Balkanu“. To je bio signal za pet hiljada potencijalnih terorista, koliko ih sada ima u BiH, da se “probude”, da truju izvore vode za piće,  ruše zgrade, napadaju zaštićene objekte…

Heading 2

“Ta taktika terorista takozvane `islamske države` već je viđena u napadima na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu, ambasadu SAD  u Sarajevu ili kada je eksplodirao automobil –  bomba u Mostaru“, podsjeća  član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi Dževad Galijašević.

Heading 3

Ozbiljne terorističke prijetnje islamski ratnici ovih dana šalju i Srbiji. Nedavno su kroz ogradu srpske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku ubacili prijeteću poruku osoblju da napuste objekat ili će biti ubijeni.

Analitičari tvrde da su teroristi planirali da u narednom petogodišnjem periodu u svom pohodu na Balkan “pokore”  Srbiju. Vjeruju se da te prijetnje Srbiji potiču iz zloglasne “Balkanske brigade koja okuplja ratnike uglavnom sa ovih prostora.

Heading 4

Ta brigada već odavno ratuje pod zastavom takozvane “islamske države” na području Iraka i Sirije i poznata je po neviđenim zvjerstvima. Komandant ove brigade  porijeklom je  sa Kosova, a njegov zamjenik iz centralne Srbije.

557ffa77-4500-44be-8cea-61160a0a0a6d-isil-vehabije-dzihadisti-preview

Prije nekoliko godina zvaničnici  Obavještajno-bezbjednosne agencije  BiH javno su govorili da u BiH ima više od tri hiljade islamskih ekstremista koji su spremni za različite  terorističke  akcije. Međutim, osnivanjem takozvane “islamske države”,  broj islamskih ratnika i u BiH  povećava se  svakodnevno.

 

“Prema našim procjenama,   sada imamo više od sto hiljada pripadnika vehabijskog pokreta. Od toga je bar pet hiljada već spremno  na `sveti rat`“, ističe Dževad Galijašević.

On  upozorava da islamisti u BiH  imaju svu potrebnu infrastrukturu, jer ih podržavaju politički lideri u Sarajevu, prije svega Bakir Izetbegović kao i predsjednik Sabora Islamske zajednice Hasan Čengić.

U ovom trenutku niko nema pouzdanih podataka o tome koliko državljana BiH sada ratuje širom svijeta. Prema podacima britanskih obavještajnih službi, samo u Siriji ratuje 330.

MUP Republike Srpske raspolaže sa drugačijim podacima. Prema njihovoj evidenciji, u Siriji trenutno ratuje ukupno 180 državljana BiH, od kojih je 12 sa područja Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, do sada je na sirijskom ratištu poginulo 26 državljana BiH, od kojih su četvorica imala registrovano prebivalište u Republici Srpskoj.

“Dosadašnjim radom Ministrastva na prikupljanju podataka o odlascima  državljana BiH u Siriju primijetili smo da su u `džihad` uglavnom otišla lica koja su od ranije bila poznata po ekstremističkim stavovima“, navodi  za Srnu ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On naglašava da je  BiH sporo reagovala na učešće svojih državljana na stranim ratištima. Ilustrovao je to podatkom da je donošenje odgovarajućih zakonskih propisa koji bi sankcionisali ovu pojavu kasnilo čitave tri godine u odnosu na prve odlaske dobrovoljaca u sukob na području Sirije.

Krivični zakon BiH izmijenjen je 2014. godine, ali su, prema mišljenju mnogih uglednih pravnika, nejasne mnoge odredbe, poput  dokazivanje krivičnog djela koje se odnosi na sankcionisanje državljana BiH koji ratuju za strane paravojne ili parapolicijske jedinice.

Za to u BiH očigledno nema političke volje. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da još nije pokrenuta nijedna Interpolova potjernica za državljanima koji ratuju u Siriji i Iraku?

To nedvosmisleno govori da se u Sarajevu blagonaklono gleda prema islamskom terorizmu i ratnicima takozvane “islamske države” sa pasošima BiH.

Za to vrijeme, Federacija BiH  posvađana je i podijeljena između između Bošnjaka i Hrvata, a uporedo se raznim montiranim procesima, poput onog  protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH,  razbija ova najvažnija bezbjednosna agencija na zajedničkom nivou.

Eksperti za bezbjednost smatraju da Republika Srpska mora stvarati vlastite snage za borbu protiv terorizma i na drugoj strani držati stalnu komunikaciju sa obavještajno bezbednosnim strukturama u Srbiji.

U MUP-u  Srpske odavno su napravili Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma, a preduzeli su i brojne druge aktivnosti kako bi u slučaju terorističkog napada ili neposredne opasnosti organizacione jedinice mogle da pruže blagovremen i efikasan odgovor.

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,

ZADOVOLJAN IGROM NAJMLAĐIH PRVOTIMACA: Mikić hvali najmlađe prvotimce

Nakon poraza od Škofje Loke (31:32) u Prijedoru, Borac m:tel je u drugom meču, odigranom u “Boriku”, deklasirao istog rivala sa 32:23, a trener “crveno-plavih” Mirko Mikić posebno je zadovoljan igrom najmlađih prvotimaca. Luka Perić, Petar Grbić, Zoran Radić i Nemanja Milovac imaju tek po 16 godina, ali su već sada pokazali da banjalučki rukomet

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i