Hiljade vehabija dobilo signal »Islamske države«

Napadi islamista na Balkanu mogli bi da uslijede već oko Vidovdana, 28. juna, upozoravaju stručnjaci za bezbjednost, uz procjenu da su hiljade ekstremista u BiH već aktivirane.

Nedavno se na nekim islamskim sajtovima pojavio video snimak pod naslovom “Islamska država na Balkanu“. To je bio signal za pet hiljada potencijalnih terorista, koliko ih sada ima u BiH, da se “probude”, da truju izvore vode za piće,  ruše zgrade, napadaju zaštićene objekte…

Heading 2

“Ta taktika terorista takozvane `islamske države` već je viđena u napadima na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu, ambasadu SAD  u Sarajevu ili kada je eksplodirao automobil –  bomba u Mostaru“, podsjeća  član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi Dževad Galijašević.

Heading 3

Ozbiljne terorističke prijetnje islamski ratnici ovih dana šalju i Srbiji. Nedavno su kroz ogradu srpske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku ubacili prijeteću poruku osoblju da napuste objekat ili će biti ubijeni.

Analitičari tvrde da su teroristi planirali da u narednom petogodišnjem periodu u svom pohodu na Balkan “pokore”  Srbiju. Vjeruju se da te prijetnje Srbiji potiču iz zloglasne “Balkanske brigade koja okuplja ratnike uglavnom sa ovih prostora.

Heading 4

Ta brigada već odavno ratuje pod zastavom takozvane “islamske države” na području Iraka i Sirije i poznata je po neviđenim zvjerstvima. Komandant ove brigade  porijeklom je  sa Kosova, a njegov zamjenik iz centralne Srbije.

557ffa77-4500-44be-8cea-61160a0a0a6d-isil-vehabije-dzihadisti-preview

Prije nekoliko godina zvaničnici  Obavještajno-bezbjednosne agencije  BiH javno su govorili da u BiH ima više od tri hiljade islamskih ekstremista koji su spremni za različite  terorističke  akcije. Međutim, osnivanjem takozvane “islamske države”,  broj islamskih ratnika i u BiH  povećava se  svakodnevno.

 

“Prema našim procjenama,   sada imamo više od sto hiljada pripadnika vehabijskog pokreta. Od toga je bar pet hiljada već spremno  na `sveti rat`“, ističe Dževad Galijašević.

On  upozorava da islamisti u BiH  imaju svu potrebnu infrastrukturu, jer ih podržavaju politički lideri u Sarajevu, prije svega Bakir Izetbegović kao i predsjednik Sabora Islamske zajednice Hasan Čengić.

U ovom trenutku niko nema pouzdanih podataka o tome koliko državljana BiH sada ratuje širom svijeta. Prema podacima britanskih obavještajnih službi, samo u Siriji ratuje 330.

MUP Republike Srpske raspolaže sa drugačijim podacima. Prema njihovoj evidenciji, u Siriji trenutno ratuje ukupno 180 državljana BiH, od kojih je 12 sa područja Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, do sada je na sirijskom ratištu poginulo 26 državljana BiH, od kojih su četvorica imala registrovano prebivalište u Republici Srpskoj.

“Dosadašnjim radom Ministrastva na prikupljanju podataka o odlascima  državljana BiH u Siriju primijetili smo da su u `džihad` uglavnom otišla lica koja su od ranije bila poznata po ekstremističkim stavovima“, navodi  za Srnu ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On naglašava da je  BiH sporo reagovala na učešće svojih državljana na stranim ratištima. Ilustrovao je to podatkom da je donošenje odgovarajućih zakonskih propisa koji bi sankcionisali ovu pojavu kasnilo čitave tri godine u odnosu na prve odlaske dobrovoljaca u sukob na području Sirije.

Krivični zakon BiH izmijenjen je 2014. godine, ali su, prema mišljenju mnogih uglednih pravnika, nejasne mnoge odredbe, poput  dokazivanje krivičnog djela koje se odnosi na sankcionisanje državljana BiH koji ratuju za strane paravojne ili parapolicijske jedinice.

Za to u BiH očigledno nema političke volje. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da još nije pokrenuta nijedna Interpolova potjernica za državljanima koji ratuju u Siriji i Iraku?

To nedvosmisleno govori da se u Sarajevu blagonaklono gleda prema islamskom terorizmu i ratnicima takozvane “islamske države” sa pasošima BiH.

Za to vrijeme, Federacija BiH  posvađana je i podijeljena između između Bošnjaka i Hrvata, a uporedo se raznim montiranim procesima, poput onog  protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH,  razbija ova najvažnija bezbjednosna agencija na zajedničkom nivou.

Eksperti za bezbjednost smatraju da Republika Srpska mora stvarati vlastite snage za borbu protiv terorizma i na drugoj strani držati stalnu komunikaciju sa obavještajno bezbednosnim strukturama u Srbiji.

U MUP-u  Srpske odavno su napravili Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv terorizma, a preduzeli su i brojne druge aktivnosti kako bi u slučaju terorističkog napada ili neposredne opasnosti organizacione jedinice mogle da pruže blagovremen i efikasan odgovor.

Maja Jovanović (DNS) novi načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u banjalučkoj Gradskoj upravi

Na današnjoj redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Banja Luka Maja Jovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine. „Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i želim da zajedničkim snagama u našem gradu poboljšamo kvalitet života svih

Kakvo vrijeme očekuje Banjalučane u novogodišnjoj noći?

Građani najvećeg grada Srpske se uveliko spremaju za novogodišnju noć, a pored zabave koju obećavaju mnogobrojni banjalučki restorani i kafići, sugrađani, ali i gosti, u najveselijoj noći u godini mogu uživati i na otvorenom, to jeste na Trgu Krajine, gdje su najavljeni koncerti poznatih grupa i pjevača.

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Prijedlog budžeta grada za 2020. godinu iznosi 150 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojena za kapitalne investicije, rečeno je danas na sjednici Skupštine grada, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima je bio dnevni red od 78 tačaka.

DOPIS: 40 funkcionera DNS-a traži da ministar bude Rodić, Pavić ne odustaje od Aćimovića

Grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke, planiraju da pošalju dopis predsjedniku stranke Marku Paviću, u kojem će zatražiti da povuče kandidaturu Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara BiH. U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, a potpisalo ga je više od 40

TENISKO ČUDO IZ GRADIŠKE: Tea Kovačević (9) pobijedila na turniru u Majamiju, najbolja među 2.000 juniora

Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške pobjednik je prestižnog i najkvalitetnijeg svjetskog teniskog turnira za mlađe juniore u Majamiju, na Floridi. Ona je sinoć, kako javlja njen trener i otac Marko Kovačević, u finalu savladala vršnjakinju iz Rumunije Jasminu Marie Stroe rezultatom 2:0, u setovima 6:0, 6:0. Za četiri dana izvanredna Tea je ostvarila pet ubjedljivih

U Banjaluci i Brčkom oduzete cigarete i duvan vrijedni 60.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kilograma duvana na tržnici u Banjaluci i na području Brčko distrikta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.