Svijet 22.01.2023.

Hiljade vojnika SAD ostaju u Rumuniji: “Spremni da uđu u Ukrajinu ako bude potrebno”

ČITANJE: 1 minuta

Ranije su Sjedinjene Države rasporedile 101. vazdušno-desantnu diviziju “Screaming Eagles” u Rumuniju da učestvuje u vojnim vježbama.

Nekoliko hiljada američkih vojnika ostaće na jugoistoku Rumunije još devet mjeseci, navodi New York Times, prenosi politicki.ba.

“Pentagon će zadržati prisustvo nekoliko hiljada američkih vojnika na jugoistoku Rumunije još najmanje devet mjeseci”, ističe list.

Vazdušna baza, u kojoj je od prošlog ljeta smješteno oko 4.000 američkih vojnika, koristi se kao poligon za obuku NATO snaga u istočnoj Evropi, navodi se u tekstu.

Stotinu prva vazdušno-desantna divizija napustiće bazu u naredna dva mjeseca, a zvaničnici kažu da će ih zamijeniti druga brigada iz 101. vazdušno-desantne divizije.

Osim toga, prema izvještaju, borcima će doći vojni lideri, uključujući i generala, čije slanje novine objašnjavaju potrebom za donošenjem brzih odluka ako sukob oko Ukrajine izađe van granica zemlje i proširi se na članice NATO-a.

Ranije su Sjedinjene Države rasporedile 101. vazdušno-desantnu diviziju “Screaming Eagles” u Rumuniju da učestvuje u vojnim vježbama, američki mediji citiraju njenog komandanta da je spreman ući u Ukrajinu ako bude potrebno, suprotno uvjeravanjima Bijele kuće da američke trupe neće učestvovati u neprijateljstvima u zemlji.