Vijesti 27.04.2016.

Himalaji: poginula četiri planinara

ČITANJE: 1 minuta
himalaji
Dva evropska planinara poginula su u kineskom dijelu Himalaja, dok su dvojica azijskih alpinista umrla od visinske bolesti u regionu Everesta u Nepalu u odvojenim incidentima, saopštili su danas turistički operater i policija.

Jedan švajcarski i jedan austrijski planinar bili su dio devetočlanog tima koji je pokušao da se popne na planinu Šiša Pangma u Kini na visinu od 8.027 metara, kada su tokom vikenda pali kroz pukotinu.

“Dva planinara su izgubila život, ali ostali su na bezbjednom”, rekao je Subaš Šresta, upravnik turističke agencije “Aktiv holidej Nepal treks” u Katmanduu agenciji AFP.

Šresta je rekao da je dobio pismo od vođe tima potvrđujući uzrok smrti. U odvojenom incidentu dvojica alpinista, Japanac i Koreanac, izgubili su živote na putu dok su silazili iz baznog kampa na Everestu u Nepalu, rekao je lokalni policijski zvaničnik. Japanski alpinista umro je u petak, 22. aprila, dok je korejski umro juče.

“Vjerujemo da su umrli od visinske bolesti. NJihova tijela prebačena su u Katmandu”, rekao je izvor u policiji u oblasti Solukumbu

(Agencije)