Magazin 15.04.2016.

Hipokrat: Ova biljka može da zamijeni sve lijekove – koristite je!

ČITANJE: 3 minute
zova
Zova, bazga, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova.

Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je hiljadama godina u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stolećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na liječenje simptoma gripa, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt zove uporediv s lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripa. Ljekovita zova pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Ljekovita svojstva zove

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u grudima, početni stadijum upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni lijek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprječavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži.

Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake zovom liječile grip, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa.

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je izuzetno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne materije, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer zova obnavlja sve što dotakne.

(Balkan exprees)