Vijesti 18.09.2018.

HITAN LET Helikopterski servis prevezao ljekara na ivici smrti iz Banjaluke u Beograd

ČITANJE: 1 minuta

Ljekar A.K. (53) iz Banjaluke hitno je transportovan helikopterom u Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” zbog uznapredovale bolesti srca, stanja u kome je ono toliko oslabljeno da više ne može da obavlja svoju funkciju.

Za njega je jedini lijek novo srce, ali, kako saznaje “Blic“, danas neće biti urađena transplantacija tog organa, jer ga nema, već će mu biti tokom operacije ugrađena takozvana srčanu pumpu.

Beogradski kardiohirurzi iz Instituta “Dedinje” upravo se spremaju da izvedu tu operaciju, a direktor te zdravstvene ustanove dr Milovan Bojić kaže za “Blic”:

– U pitanju je naš kolega i nije transportovan zbog transplantacije srca, već zbog ugradnje takozvanog parcijalnog veštačkog srca ili pumpe. Ona će mu omogućiti da sačeka novo srce.

– Pacijent je u terminalnoj srčanoj insuficijenciji. To znači da je jedna njegova srčana komora toliko oslabila da srce ne može više da pumpa krv. Zbog toga su ugroženi svi njegovi organi i da je takvo stanje ostalo pacijentu bi prijetio smrtni ishod. Mi ćemo danas da ugradimo tu pumpu, koja će da pokrene njegovo srce. Pokušaćemo da ga izvučemo iz tog teškog stanja i dovedemo u poziciju da se poslije operacije vrati normalnim aktivnostima i dočeka novo srce, koji je jedini lijek za njega – naveo je dr Bojić za “Blic”.

Istovremeno, kako je saopšteno, Helikopterski servis Republike Srpske danas je uspešno transportovao iz Banjaluke za Beograd pacijenta A. K. (53) zbog transplantacije srca.

Pacijent je prevezen iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Ujedno, ovo je bio 13. vazdušni medicinski transport od početka avgusta, saopšteno je iz Helikopterskog servisa.

(Srpskainfo)