Vijesti 14.01.2017.

Hitna pomoć: Led Banjalučanima lomio kosti

ČITANJE: 1 minuta

Niske temperature, snijeg i led proteklih dana donijeli su pune ruke posla radnicima Službe hitne pomoći, a pomoć ljekara od početka godine zatražila su i 42 pacijenta zbog povreda nastalih zbog klizavog i zaleđenog kolovoza.
Pješaci su se žalili na povrede izazvane padovima, a povećan je i broj slučajeva zbrinjavanja učesnika u saobraćajnim nesrećama zbog klizavih puteva.

– Uglavnom se radilo o kontuzijama, uganućima, iščašenjima ili frakturama, a odnose se na povrede glave, šaka, lakata, ramena, kao i donjih ekstremiteta, skočnih zgloba, koljena i kuka. Bilo je i povreda kičmenog stuba –  rekla je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Nada Banjac.

Dodala je da je zabilježen 21 slučaj preloma kostiju gornjih i donjih ekstremiteta.

Ljekari savjetuju građanima da se ne zadržavaju dugo na niskim temperaturama, kao i da nose adekvatnu obuću i odjeću.

– Ukoliko dođe do promrzlina ili smrzotina te dijelove tijela ne treba trljati, već postepeno zagrijavati, uz unošenje toplih napitaka. Ne treba koristiti termofor za zagrijavanje. U slučaju pothlađenosti savjetuje se oblačenje tople i suve odjeće, kao i konzumiranje toplih napitaka. Ukoliko i poslije toga ne dođe do poboljšanja, preporučujemo pacijentima da se jave u najbližu ambulantu – kazala je Banjac.

Ističe da su na niske temperature posebno osjetljivi srčani bolesnici, astmatičari i reumatičari koji bi trebalo posebno da se paze i da izbjegavaju nagle temperaturne razlike.

(Glas Srpske)