Politika 16.12.2016.

Hitno smanjiti listu čekanja na vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Izvještaj o godišnjem programu rada JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2015/2016. godinu naišao je juče na opaske odbornika u Skupštini grada, koji su imali primjedbe na njegov sadržaj te ocijenili da se pod hitno mora naći način da se broj djece na listi čekanja smanji.

Većina odbornika usaglasila se u vezi s nedostatkom prostora za najmlađe te su ukazali na alarmantno stanje da je na listi čekanja više od 2.000 mališana.

Zoran Talić, odbornik PDPa, predložio je da se sačini spisak po mjesnim zajednicama kako bi se utvrdilo realno stanje potrebe za vrtićima u određenim dijelovima grada. Pored toga, ukazao je na probleme prilikom upisne, ali i ispisne politike, te naveo da ne može jedno dijete čekati dva mjeseca, a drugo dvije godine kako bi dobilo mjesto u vrtiću.

“Ovo je jedna ozbiljna problematika i mi moramo naći način da kreiramo ambijent za otvaranje novih vrtića. Potrebno je napraviti evidenciju po MZ, a grad bi mogao da ponudi poslovne prostore”, rekao je Talić.

Odbornici su predložili i subvencije za privatne vrtiće te ukazali na probleme nedostatka dvorišta u pojedinim vrtićima, gdje se koristi javna površina, ali i nedostatak logopeda, jer sve više djece ima potrebu za njihovim uslugama.

Momčilo Antonić, odbornik SNSDa, predložio je uvođenje socijalne karte kako bi porodice s nižim primanjima plaćale niže cijene usluga.

Jelena Kurtinović, direktor JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, pojasnila je da je ljetos došlo do izmjena pri upisnoj politici u predškolske ustanove te da je veoma precizno definisano na koji način se boduje ko ima prednost pri upisu.

“Što se tiče razlike u čekanju, to zavisi od mjesta gdje apliciraju jer na primjer u vrtiću ‘Dora’ nema mnogo zaintresovanih pa se čeka dva mjeseca, dok su neki vrtići prebukirani i čeka se mnogo duže. Što se tiče socijalne karte, cijene usluga formiraju prema postojećem zakonu, a za korekcije je potrebano naći način da se to zakonom reguliše”, rekla je Kurtinovićeva i dodala da će logopeda angažovati od narednog mjeseca.

Kada je riječ o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, koji je Skupština grada razmatrala, zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je rekao da je u tom periodu bilo manje prihoda od nepokretnosti, ali da bi već u prvoj polovini godine taj problem trebalo da bude riješen uvođenjem diferencirane stope naplate tog poreza po zonama grada.

Odbornici su razmatrali i odluke o taksi prevozu, o organizovanju i usklađivanju poslova Gradske razvojne agencije i Turističke organizacije grada, te nekoliko odluka o izmjenama dijelova Regulacionog plana grada.

(nezavisne.com)

Oznake: Zoran Talić