Politika 25.09.2015.

Hitno zasjedanje CEFTE ukoliko blokada potraje!

ČITANJE: 1 minuta
rasim ljajic
Ukoliko blokada graničnih prelaza sa Hrvatskom ne bude ukinuta, Srbija, Makedonija i BiH će zatražiti hitno zasedanje Komiteta CEFTA, kako bi od svih ostalih članica CEFTA sporazuma zatražile jedinstven nastup i mjere prema Hrvatskoj, rečeno je  u Ministarstvu trgovine.

Ovo je jutros dogovoreno tokom telefonskog razgovora potpredsednika Vlade i ministra trgovine Rasima Ljajića sa potpredsednikom Savjeta ministra i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i zamjenikom ministra ekonomije Makedonije Hristijanom Delevim.

Oni su, kako je rečeno Tanjugu, razgovarali o zajedničkom nastupu tri države prema blokadi drumskog i teretnog saobraćaja koju već danima sprovode hrvatske vlasti na granicnom prelazu Batrovci – Bajakovo.

Ljajić, Šarović i Delev su se tom prilikom saglasili da je neophodno da Hrvatska što hitnije odblokira prelaz Batrovci – Bajakovo za cjelokupan saobraćaj, jer osim Srbije, i BiH i Makedonija, veliki dio svog teretnog prometa obavljaju preko ovog tranzitnog koridora.

– Tokom razgovora ocjenjeno je da se šteta prouzrokovana blokadom u sve tri zemlje već sada mjeri milionima evra i da bi dalja primjena ove diskriminatorske mjere s hrvatske strane mogla da ugrozi ekonomije Srbije, BiH i Makedonije, koje su uz to jedne od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Hrvatske- ističu na ovoj adresi.

Ljajić se, kako su naveli, takođe jutros sastao i sa ambasadorom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, koji je izrazio zabrinutost zbog višednevne blokade koju na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo sprovodi Hrvatska, s obzirom na to da je u koloni dugoj 20 kilometara i veliki broj turskih kamiona.

Turska privreda trpi veliku štetu zbog blokade, naveo je Bozaj, i očekuje da saobraćaj što prije bude normalizovan.

(Agencije)