Politika 24.10.2022.

HNS: Hrvati i dalje nemaju legitimnog predstavnika

ČITANJE: 1 minuta

Izbori za članove Predsjedništva BiH potvrdili su neophodnost izmjena Izbornog zakona BiH jer, uprkos jedinstvu svih hrvatskih stranaka i plebiscitarnoj podršci hrvatskih birača kandidatu HDZ-a Borjani Krišto, Hrvatima i dalje nije omogućeno da imaju legitimnog člana u Predsjedništvu BiH, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Glavno vijeće HNS na današnjoj sjednici u Mostaru naglasilo je nastavak zajedničkog djelovanja stranaka ovog bloka u procesu uspostaljanja vlasti na svim nivoima.

Na sjednici je razmotrena informacija i analiza sprovedenih opštih izbora u BiH i izraženo zadovoljstvo postignutim rezultatima, saopšteno je iz HNS-a.

Kao posebna tačka dnevnog reda razmatrana je analiza nametnih odluka OHR-a na Ustav Federacija i Izborni zakon BiH u odnosu na relevantne presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Glavno vijeće je otpočelo pripreme za sazivanje redovnog zasjedanja HNS-a, navodi se u saopštenju.

Prema preliminarnim podacima CIK-a, kandidat Demokratske fronte Željko Komšić novi je hrvatski član Predsjedništva BiH sa osvojenih 227.540 glasova ili 55,80 odsto, dok je njegov protivkandidat iz HDZ-a Borjana Krišto dobila podršku 180.255 birača ili 44,20 odsto.

(Srna)

Oznake: HNS