Politika 18.06.2020.

HNS: Sporazum za Mostar temelj za održavanje demokratskih izbora

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski narodni sabor pozdravio je potpisivanje sporazuma o održavanju izbora u Mostaru i o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, ocjenjujući da oni čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u ovom gradu i funkcionisanje ključnih institucija u BiH koje treba da zaštite legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

U saopštenju iz HNS navodi se da Sporazum za grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatorskih odredaba koje su spriječile izborne procese.

– Poslije 12 godina ovaj grad i na lokalnom nivou. Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak koji građani Mostara čekaju toliko godina – dodaju iz HNS.

U saopštenju se napominje da je Mostar danas jedini istinski multietnički grad i da može poslužiti kao primjer svim sredinama koje svoje različitosti treba da posmatraju kao bogatstvo, te da ih promovišu i sačuvaju.

– Mostar je danas ključno i strateški važan regionalni, infrastrukturni, privredni i ekonomski centar koji povezuje sve dijelove jugoistoka Evrope – dodaju iz HNS-a.

Oni pozdravljaju i potpisivanje Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

– Implementacijom potpisanih načela rješavaju se ključne prepreke legitimnog predstavljanja i normalno političko funkcionisanje ključnih institucija koje je definisao Ustav BiH. Oba potpisana sporazuma predstavljaju osnov za evropsku perspektivu BiH i obezbjeđuju neophodne preduslove za procese integracije koje je EU stavila pred BiH – navodi se u saopštenju HNS.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su juče u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno deblokiranje izbornog procesa i da u gradu na Neretvi nakon 12 godina budu održani izbori.

Potpisan je i drugi okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u narednih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će obezbijediti legitimno predstavljanje naroda.

(Srna)