Vijesti 24.09.2020.

Hoće li Austrija uskoro dopustiti dvojno državljanstvo sa BiH?

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tokom sastanka u Beču zamolila je ministra pravde Austrije Almu Zadić da se istraži da li postoje opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za državljane BiH koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti o ovom pitanju.

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 170.000 građana porijeklom iz BiH, te da se skoro polovina njih morala odreći državljanstva BiH prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Turkovićeva je rekla da je ovo pitanje izuzetno važno i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasljedstvo i porezi.

Ona je rekla da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dijele isto mišljenje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Zadićeva je obećala da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutrašnjih i inostranih poslova Austrije, navodi se u saopštenju.

Ona smatra da ovo pitanje zahtijeva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu zemlju.

Osim o pitanju dvojnog državljanstva za državljane BiH u Austriji, Turkovićeva je sa Zadićevom razgovarala i o migrantskoj krizi i vladavini prava.

Govoreći o velikom prilivu migranata u BiH, Turkovićeva je rekla da je BiH potrebna pomoć sa postupanjem u ovakvim situacijama, te navela da su vlasti BiH otvorene za sve prijedloge i preporuke.

Zadićeva je rekla da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata o situaciji u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima sa koalicionim partnerima, te ulaže napore za rješavanje ovog pitanja, dodaje se u saopštenju.

Turkovićeva i Zadićeva su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rješenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Turkovićeva je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara radi prenosa znanja i iskustava, što je Zadićeva podržala, navodeći da takva praksa već postoji sa Beogradom, ističe se u saopštenju.

(Srna)