Politika 23.09.2016.

Hoće li Banjalučani izaći na referendum?

ČITANJE: 2 minute

Danas smo razgovarali sa građanima Banjaluke kako bi pokušali doznati hoće li u nedelju 25. septembra izaći na referendum i zašto. Ovo su njihovi odgovori…

Do referenduma o danu Republike Srpske (RS) ostalo je samo još dva dana. Političke tenzije, kako u BiH tako i u regionu su na vrhuncu, pa smo se proteklih dana naslušali i čestog spominjanja rata zbog eventualnog ishoda referenduma.

Mišljenja političara uglavnom su poznata. Oni koji podržavaju referendum smatraju da niko ne može da osporava pravo građana da se izjasne, drugi tvrde da to nije ništa drugo nego dizanje političkih tenzija zarad skupljanja poena u predizbornoj utrci.

Danas smo razgovarali sa građanima Banjaluke kako bi pokušali doznati hoće li u nedelju 25. septembra izaći na referendum i zašto.

Ovo su njihovi odgovori:

Milan Gruić: Izaći ću na referendum, to je moja dužnost i obaveza. Želim da slavimo Dan Republike to je naš praznik i to ne treba nikome da smeta.

Ana Deretić: U nedelju izlazim na referendum jer ne želim odustati od datuma i događaja koji su za moj narod bitni i ne treba tražiti neke druge motive.

Nedeljko Đerman: Idem na referendum, mada se bojim nekih stvari. Bojim se šta će biti nakon referenduma, hoće li naša vlast, odnosno NSRS, poništiti rezultate istog, jer se priča da će uprkos rezultatima biti sprovedena Odluka Ustavnog suda. Sve mi je to čudno.

Borislav Bojić: Na referendum ću izaći jer sam bio učesnik rata. To je razlog zašto izlazim na referendum, ali i kao odgovor gospodinu Seferu Haliloviću, koji nas ovih dana proziva i zvecka oružjem. To je zaista nisko sa njegove strane. Neka on šalje svoju djecu u rat, mi smo jednom ratovali i dosta nam je toga.

Siniša Stupar: 9. januar je rođendan Republike Srpske i to je za naš narod jako bitno, zato izlazim na referendum. Nažalost kod Bošnjaka se to tumači drugačije, oglašavaju se i ratni generali pozivaju na rat, ali mislim da je sve to samo farsa kojom političari iz Sarajeva dižu tenzije i lobiraju kod EU i Visokog predstavnika kako bi ostvarili neke svoje ciljeve.

Ilinka Vasiljević: U nedelju idem da podržim RS. Poenta referendum je da se brani demokratija jednog naroda. Zašto Evropa nije dizala tenzije kada je Velika Britanija imala referendum, a diže tenzije zbog referenduma u RS? To nije pravedno.

Mladi Banjalučani uglavnom nisu bili raspoloženi za priču o referendumu. Oni sa kojima smo uspjeli razgovarati kratko su nam rekli da će u nedelju izaći na referendum uz obrazloženje da je to njihova građanska obaveza.