Magazin 17.10.2015.

Hoće li ljudi ikada razviti dodatni palac?

ČITANJE: 2 minute
sest prstiju
Kada bi evolucija dovela do pojave šestog prsta, on bi vjerovatno rastao iz ručnih kostiju i razvio se kao palac. O tome koliko je to moguće raspravljaju mnogi stručnjaci.

Polidaktilija, pojava većeg broja prstiju od normalnog na rođenju, danas se tretira kao genetski poremećaj.

Profesor Klif Tabin, genetičar s Medicinske škole Univerziteta “Harvard”, tvrdi da dodatni prst ne donosi ništa novo i ne daje nekakvu evolutivnu prednost. Ali, ako bismo vremenom zaista razvili pravi šesti prst, on bi vjerovatno rastao iz ručnih kostiju kao dodatni kvazipalac.

U svijetu već postoje kičmenjaci koji su razvili šesti prst. Takva primjer je panda, čiji šesti “prst” na šapi predstavlja produženu kost zgloba, koju panda koristi kao podršku prilikom hvatanja za bambus.

Mark Čangzi, direktor Instituta za ljudsku kogniciju u Ajdahu, navodi da se ovo nikada neće desiti ljudima. On ovo objašnjava pravilom petocifrenog broja prstiju po udu, što u svijetu životinja naziva „zakonom uda“.

Ovaj zakon je prosta matematička formula koja predviđa optimalan broj udova koji je potreban tijelu da bi se snašlo u okruženju. Broj udova zavisi od veličine tijela. Kada su ekstremiteti veoma dugi u odnosu na tijelo, idealan broj udova je šest, što možemo videti u pojedinim slučajevima insekata. Što su udovi kraći, to je veći njihov broj, a pravi primjer za to je stonoga. Ovaj zakon predviđa i broj prstiju koji mogu da se nađu na ruci. S obzirom na to da prsti moraju biti prave dužine kako se mogu skupiti u dlan, optimalan broj prstiju za ljudsku ruku iznosi pet.

Čangzi ističe da bi novi broj cifara uticao na djelatnosti koje obavlja ljudska ruka i da bi se znatno narušila morfologija šake.

Frenk Vilson, neurolog u penziji koji je godinama proučavao povezanost mozga i ruku, slaže se da nam je šest prstiju ipak previše. Protetičari danas konstruišu robotske ruke s manje prstiju koje podjednako dobro funkcionišu s dvama ili trima prstima.

– Dakle, ja bih glasao za četiri prsta pre nego što bi glasao za pet- rekao je jednom prilikom Vilson.

(National Geographic)