Biznis 18.10.2016.

Hoće li rodna godina oboriti cijene hrane?

ČITANJE: 1 minuta

Prošle jeseni 14 maraka. Ove godine domaćice vreću kupsa od 10 kilograma na kvantaškoj pijaci u Banjaluci mogu da pazare za samo četiri marke.

Prodavci nemoćno sliježu ramenima. Luk i krompir, niskim cijenama, ove jeseni, u stopu prate kupus. Na kvantašu vreću kromipra od deset kilograma prodavci nude za tri marke.

“Višak robe na tržištu i veliki lanci nas satiru cijenama. Veliki lanci utiču na prodaju robe na pijaci. Veliki nameti pijace, onda mi nemamo tu prostora da možemo da prodajemo”, rekao je prodavac Bojan Kremenović.

Iako je bolji prinos voća spriječio mraz, prodavci, na kvantaškoj pijaci, kruške i domaće grožđe nude za marku po kilogramu. Jabuke je moguće naći čak i za pola marke. Zato su na tezgama u centru grada cijene drugačije.

Jabuke su od 1,20 do marku i po. Ukoliko se odlučite da kupujete na gajbu prodavci su spremni da vam daju popust, tada ćete jabuke platiti jednu konvertibilnu marku.

Kupci balansiraju između ponude, želja i mogućnosti. Svake jeseni nadaju se nekom većem pojeftinjenju hrane.
Iste cijene kao i prošle jeseni, manje-više, drže i u mesnicama. S jeseni, pričaju mesari raste tražnja za svinjetinom. Ona je baš pojeftinila.

“Svinjski but devet kilograma, plećka je osam i po, tako isto s kostima svinjetina je osam i po”, rekao je Milan Kovačević, mesar.

Jesenje obilje ima svoju cijenu. Na malo ili veliko, na kvantašu ili marketima, po redovnim cijenema ili akcijama. Kupci, triput mjere, kupe ili produže dalje.

(ATP)