Vijesti 21.02.2017.

Hoće li školarine u Srpskoj biti skuplje?

ČITANJE: 2 minute

Priča o povećanju školarina na fakultetima ponovo je aktuelizovana. Do kraja aprila rektori dva javna univerziteta i dvije visoke skole u Srpskoj imaju rok da Ministarstvu prosvjete dostave prijedloge.

O većim cijenama već su razgovarali rektori Milan Mataruga i Radoslav Grujić. Ideju planiraju da izlože i studentima.

“Dogovarati sa njima i pokušati za razliku u visine školarine nešto sa studentima dogovarati, unapređenje kvaliteta nastavnog procesa, što je studentima, očekujem, prihvatljivo. [Šta konkretno?] Može biti recimo, upravo to, više terenske nastave, više praktičnog rada”, istakao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Studentskim vođama se ni priča o većim školarinama ne sviđa. Ne sjećaju se kada se posljednji put mijenjala cijena, ali smatraju da za takav potez trenutno nema opravdanog razloga.

“Mi ćemo pristati jedino na razgovor o toj korekciji cijena kada bude kvalitet našeg studiranja bio na većem nivou. To podrazumijeva veću stopu zapošljavanja studenata koji završe fakultet i obavezno praktična nastava na svim fakultetima”, naglasio je Goran Rogić, potpredsjednik Unije studenata RS.

“Studenti su se usagalsili, kako u Banjoj Luci tako u Istočnom Sarajevu, da ne možemo podržati ove godine poskupljenje školarina. Imamo puno toga da uradimo na poboljšanju studentskog standarda, na povećanju smještajnih kapaciteta”, rekao je Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS.

univerzitet u BL

Oni sa dužim pamćenjem kažu da su školarine posljednji put poskupjele prije deset godina. Godinu na javnom fakultetu, studenti koji su na budžetu plaćaju 84 marke. Od 440 do 660 maraka plaća većina onih na samofinanisranju. Jedino su školarine na umjetničkim smjerovima 1.500 maraka. Ministar Dane Malešević poručuje rektorima da uštede moraju biti prioritet.

“Studenti neće biti protiv ako vide da su ta sredstva zaista neophodna da bi se popravio kvalitet studiranja, da oni imaju više od toga što će oni izdvojiti neku paru, neku marku više za svoje školovanje”, kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Ministar se očigledno vodi iskustvom iz ranijih godina. Do sada je najava studentskih protesta i štrajkova najčešće bila dovoljan argument da od promjene cijena na fakultetima ne bude ništa.

(atv)