Hoćete posao u Appleu: Pitaće vas i ovo

Time je zato iskopao niz od nekih od najzaguljenijih pitanja koja tamo čekaju kandidate za radna mjesta. Donosimo neka od njih.

– Kako biste objasnili osmogodišnjaku šta je to modem ili ruter i koja mu je funkcija? – pitanje za kandidata za radno mjesto savjetnik za mušterije.

– Ko je vaš najbolji prijatelj? – osoba za savjetovanje mušterija u trgovini.

– Ako imate dva jaja i ako želite utvrditi koji je najviši sprat s kojega možete baciti jaje, a da se ne razbije, kako biste to provjerili? Koje je najoptimalnije rješenje? – stručnjak za softver.

– Opišite nam neki zanimljiv problem i kako biste ga riješili? – za isto radno mjesto.

– Koliko djece se rodi svakog dana? – kandidat za menadžera za globalnu nabavu.

– Imate 100 novčića položenih na stolu. 10 ih je okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. U poziciji ste da ne možete ni vidjeti ni osjetiti ni na bilo koji način registrovati koji je novčić u kakvoj poziciji. Morate podijeliti novčiće u dvije grupe, tako da u svakoj bude isti broj novčića s glavom prema gore – opet za stručnjaka za softver.

– Imate tri gajbe. U prvoj su jabuke, u drugoj narandže, u trećoj pomiješane jabuke i narandže, a na svakoj je pogrešna oznaka, jer je neko pomiješao tri naljepnice. Kako biste mogli odrediti sadržaj svih triju otvaranjem samo jedne i uzimanjem samo jedne voćke iz nje, bez da pogledate cijeli sadržaj? – stručnjak za softverska pitanja i odgovore.

– Imate problem sa mušterijom koja je 20 minuta čekala bez da je iko poslužio i sad pravi nered i prijeti da će svoj kompjuter kupiti kod Microsofta preko puta ili preko Best Buya. Riješite problem – prodavač.

– Jeste li pametni? – inženjer za usavršavanje.

– Stavite čašu s vodom na rotacijsku ploču gramofona i počnete je polako ubrzavati. Šta će se dogoditi prvo, hoće li se proliti voda ili će čaša skliznuti s gramofina? – mašinski inženjer.

– Zašto bismo vas trebali zaposliti? – viši softverski inženjer.

– Šta je važnije, riješiti mušterijin problem ili mušteriji ostaviti dobar utisak o Appleu? – savjetnik za službu Apple kod kuće.

– Zašto je Apple promijenio naziv iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.? – specijalist.

– Činite se prilično pozitivnom osobom. Kakve vas stvari oneraposlože? – specijalist za odnose s mušterijama.

– Pokažite mi kako biste mušteriju uvjerili da ste joj voljni pomoći, samo koristeći glas – savjetnik u službi nastava kod kuće.

– Šta vas je danas dovelo ovdje? – inženjer za softver.

– Koji vam je bio najbolji, a koji najgori dan u protekle četiri godine? – vođa inženjerskih projekata.

– Kad u neku Appleovu trgovinu uđete prvi put, šta prvo primijetite? – prodavač.

– Zašto želite doći u Apple i što će vam nedostajati na vašem sadašnjem poslu ako vas Apple zaposli – softverski inženjer.

– Kako biste testirali toster? – inženjer za pitanja i odgovore o softveru.

(Expres.hr)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji