Hoćete posao u Appleu: Pitaće vas i ovo

Time je zato iskopao niz od nekih od najzaguljenijih pitanja koja tamo čekaju kandidate za radna mjesta. Donosimo neka od njih.

– Kako biste objasnili osmogodišnjaku šta je to modem ili ruter i koja mu je funkcija? – pitanje za kandidata za radno mjesto savjetnik za mušterije.

– Ko je vaš najbolji prijatelj? – osoba za savjetovanje mušterija u trgovini.

– Ako imate dva jaja i ako želite utvrditi koji je najviši sprat s kojega možete baciti jaje, a da se ne razbije, kako biste to provjerili? Koje je najoptimalnije rješenje? – stručnjak za softver.

– Opišite nam neki zanimljiv problem i kako biste ga riješili? – za isto radno mjesto.

– Koliko djece se rodi svakog dana? – kandidat za menadžera za globalnu nabavu.

– Imate 100 novčića položenih na stolu. 10 ih je okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. U poziciji ste da ne možete ni vidjeti ni osjetiti ni na bilo koji način registrovati koji je novčić u kakvoj poziciji. Morate podijeliti novčiće u dvije grupe, tako da u svakoj bude isti broj novčića s glavom prema gore – opet za stručnjaka za softver.

– Imate tri gajbe. U prvoj su jabuke, u drugoj narandže, u trećoj pomiješane jabuke i narandže, a na svakoj je pogrešna oznaka, jer je neko pomiješao tri naljepnice. Kako biste mogli odrediti sadržaj svih triju otvaranjem samo jedne i uzimanjem samo jedne voćke iz nje, bez da pogledate cijeli sadržaj? – stručnjak za softverska pitanja i odgovore.

– Imate problem sa mušterijom koja je 20 minuta čekala bez da je iko poslužio i sad pravi nered i prijeti da će svoj kompjuter kupiti kod Microsofta preko puta ili preko Best Buya. Riješite problem – prodavač.

– Jeste li pametni? – inženjer za usavršavanje.

– Stavite čašu s vodom na rotacijsku ploču gramofona i počnete je polako ubrzavati. Šta će se dogoditi prvo, hoće li se proliti voda ili će čaša skliznuti s gramofina? – mašinski inženjer.

– Zašto bismo vas trebali zaposliti? – viši softverski inženjer.

– Šta je važnije, riješiti mušterijin problem ili mušteriji ostaviti dobar utisak o Appleu? – savjetnik za službu Apple kod kuće.

– Zašto je Apple promijenio naziv iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.? – specijalist.

– Činite se prilično pozitivnom osobom. Kakve vas stvari oneraposlože? – specijalist za odnose s mušterijama.

– Pokažite mi kako biste mušteriju uvjerili da ste joj voljni pomoći, samo koristeći glas – savjetnik u službi nastava kod kuće.

– Šta vas je danas dovelo ovdje? – inženjer za softver.

– Koji vam je bio najbolji, a koji najgori dan u protekle četiri godine? – vođa inženjerskih projekata.

– Kad u neku Appleovu trgovinu uđete prvi put, šta prvo primijetite? – prodavač.

– Zašto želite doći u Apple i što će vam nedostajati na vašem sadašnjem poslu ako vas Apple zaposli – softverski inženjer.

– Kako biste testirali toster? – inženjer za pitanja i odgovore o softveru.

(Expres.hr)

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.

PRIJETIO SUGRAĐANINU Uhapšen Banjalučanin zbog ugrožavanja bezbjednosti

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su lice čiji su inicijali LJ.K, zbog sumnje da je počinilo krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti.  Nadležnoj policijskoj stanici oštećeno lice je prijavilo da od LJ.K. duže putem poruka dobija prijetnje opasne po život i tijelo, a razlog su neriješena privatna pitanja, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka. O slučaju je