Magazin 14.04.2016.

Holandija trenira orlove za hvatanje dronova

ČITANJE: 1 minuta
dron
Nakon izvještaja o sve češćoj upotrebi dronova u ometanju kontrole leta, narušavanju privatnosti i ugrožavanju bezbjednosti, holandska policija je pokrenula projekat obuke orlova za hvatanje dronova, prenosi BBC.

Kako broj tronova na nebu raste, vlasti moraju da obezbjede način da ih obore bez ikakve opasnosti za one na terenu. Orlovi, sa rasponom krila od 2,5 metara, prolijeće kroz teške terene, poput gustih krošnji i sa lakoćom hvataju krupan plijen do veličine majmuna.

Energija kojom ova ptica naleti na žrtvu jednaka je snazi projektila ispaljenog iz puške. Sa tom konstitucijom i zbog tolike energije, holandska kompanija koja je realizovala ovaj projekat garantuje da hvatanje drona kandžama nikako ne može da naudi pticama. Bjeloglavi orlovi, koje holadske vlasti treniraju da love dronove poput bilo kojeg drugog plijena, naučeni su da dron spuste na zemlju ispred policajca.

Namijenjeni su za terene u okruženju objekata od javnog značaja, poput aerodroma. Majkl Bitn, šef te operacije holandske policije, kaže da orlovi mogu već samim letom da ometaju GPS navođenje dronova. Jedna američka kompanija, kroz iskustvo sa orlovima, uspjela je da proizvede aparat koji ometa frekvenciju preko koje se navode dronovi.

Njihova prodaja je odmah zabranjena, jer je ometanje bilo kakvog signala dozvoljeno isključivo federalnim vlastima.

(b92)