Vijesti 19.04.2016.

Holandija zabranjuje sva neelektrična vozila do 2025.

ČITANJE: 1 minuta
elektricno auto
Novi nacrt zakona koji je predložen u Holandiji mogao bi da dovede do zabrane prodaje svih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2025. godine.

Ukoliko se zakon usvoji, u Holandiji će smjeti da se prodaju samo električni i automobili na vodonik.

Zakon koji je predložila Radnička partija neće zabranjivati upotrebu postojećih automobila na benzin i dizel-gorivo, ali kada se oni izbace iz upotrebe neće moći da budu zamijenjeni.

Postoji mogućnost da zakon bude usvojen uprkos veoma jakom protivljenju, pošto većina izabranih poslanika u donjem domu holandskog parlamenta podržava inicijativu. Ukoliko nacrt zakona prođe, hibridni modeli, uključujući i one koji koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem i akumulator, takođe će biti zabranjeni.

Plan za štednju energije natjeraće proizvođače automobila da proizvode dovoljno ekoloških vozila koja bi zadovoljila potražnju. Savremeni ekološki automobili imaju kraće vrijeme punjenja i mogu da pređu duža rastojanja. Zagovornici električnih automobila vjeruju da će stalna poboljšanja učiniti ove automobile atraktivnijima za kupovinu.

Prodaja električnih i automobila na vodonične ćelije je u stalnom porastu. Prema kompaniji „Tesla“, njihov dostupni „model 3“ je dobio rekordan broj porudžbina. Prema istraživanju kompanije „Delojt“ iz 2015, Holandija je jedna od najzagađenijih zemalja u Evropskoj uniji.

(Sputnik)