Magazin 10.04.2016.

Holandsko avanturističko igralište: Mjesto gdje djeca istinski uživaju

ČITANJE: 2 minute

Holandsko igralište kakvo nedostaje deci u Srbiji
Iako vjerovatno košta manje nego komplet mobilijara za prosječan gradski parkić, ovakvo igralište mališani na našim prostorima za sada mogu samo da sanjaju.

Veste Vesten (Woeste Westen) je prirodno igralište koje se nalazi kraj Amsterdama. Na mjestu starog tresetišta ostalo je mnogo iskopanih kanala na kojima su sada mostići, splavovi i pontoni. Postoje i drvene barake, kolibe od pruća, ložišta za logorske vatre i mnogo, mnogo prilika za avanturističku igru.

Okolo leži oboreno drveće za penjanje, plićaci su savršeni za gacanje i blatnjavljenje, životinje i biljke razvijaju bliskost djece sa prirodom a gomila granja i kamenja savršen su materijal za igru kroz koju djeca stalno ispituju sopstvene granice bez ozbiljne opasnosti.

avanturisticko igraliste (11)avanturisticko igraliste (5)avanturisticko igraliste (18)avanturisticko igraliste holandija

Prirodno okruženje ne samo da je zabavno već na djecu djeluje i smirujuće, što mališanima odraslim u gradskoj vrevi i u užurbanom svijetu pruža neophodan ventil i priliku za opuštanje.

Osnivač Martin Hup je bivši nastavnik biologije. Prije osam godina otkrio je ovo zemljište nadomak grada i odmah uvidio njegove potecijale za avanturističku igru na otvorenom. Obratio se za podršku lokalnoj vlasti i napravio toalete, ogradu, kafe i kancelariju “Avanturističkog kluba” čiji su članovi postali roditelji koji dovode svoju djecu.

-Time što sam ogradio prostor stvorio sam kod roditelja osjećaj sigurnosti- objašnjava on, dodajući da je i dalje u pitanju državno zemljište koje roditelji samoorganizovano koriste.

avanturisticko igraliste (9)avanturisticko igraliste (3)avanturisticko igraliste (2)avanturisticko igraliste (1)

Martina je na stvaranje ovog raja za djecu podstakla zabrinutost zbog izumiranja slobodne dječije igre. Holandske škole sve više zabranjuju upotrebu lopti i konopaca za preskakanje zbog roditelja koji se žale na povrede, pa su djeca željna izazova. Kaže da mnogi roditelji koji prvi put dođu Veste Vesten paniče kad dijete počne da se penje na drvo, ali 57.000 posjeta godišnje pokazuje da prvobitni strah brzo i prevaziđu. Uprkos nepostojanju savremenih bezbjednosnih mjera, nijedno dijete nije se do sada ozbiljnije povrijedilo.

avanturisticko igraliste (13)avanturisticko igraliste (14)avanturisticko igraliste (10)avanturisticko igraliste (8)avanturisticko igraliste (12)

(Detinjarije.com)