Magazin 12.03.2016.

Holivudska nepravda: Skali su ponudili samo pola Molderovog honorara!

ČITANJE: 2 minute
dzilijan anderson
Za snimanje nastavaka serije “Dosije X” glavnoj glumici Džilijan Anderson ugovorom je ponuđena suma upola manja od one koju je dobio Dejvid Duhovni.

Ova 47-godišnja godišnja glumica otkrila je da je bila šokirana ovom ponudom, jer je znala tačno koliki honorar je dobio njen kolega iz serije.

– Telefonom su mi javili koliko mi nude, a znala sam da je Dejvid dobio otprilike duplo više. I to je bilo zaista glupo, jer naravno da ću saznati kad-tad. Zato sam bila šokirana – ispričala je glumica, koja se u ulozi agenta Dejne Skali prvi put našla 1993. godine, te dodala da je to bilo glupo, jer se oduvijek borila za to da žene i muškarci u Holivudu zarađuju jednako, jer jednako i vrijede.

– Dejvidov tim je uvek prvi pregovarao i ja bih onda samo dodala da želim isto toliko, to je to. Zato je ovo bilo posebno glupo i uvredljivo – rekla je.

Otkrila je i da situacija nije bila takva kada je serija počela, davne 1993. godine, te da je tada Dejvid zarađivao više, ali kako je sve više gledalaca bilo i šou bio popularniji, to joj je dalo priliku da ponovo pregovara za svoj honorar.

– Znala sam to od početka i postoji razlog zašto je on tada zarađivao više – jer sam ja kretala od nule, a on je upravo snimio film koji je bio uspješan. Ali kada smo radili jednako, to je bilo pravo vrijeme za ponovne pregovore. Pa sam to i uradila – ispričala je potpuno iskreno.

Džilijan nije jedina holivudska glumica koja je skrenula pažnju na to da su žene mnogo manje plaćene i u ovom poslu od muškaraca. Posljednja u nizu koja je to uradila bila je dvostruka Oskarovka Dženifer Lorens, koja kaže da, iako dobija više nagrada i priznanja za svoj rad, i dalje zarađuje manje od kolega.

(24sata.rs)