Magazin 22.11.2015.

Holivudski šijuni: Tajni životi Čaplina, Grete Garbo…

ČITANJE: 6 minuta
Carli Caplin
Pojedini heroji s velikog platna nisu vodili zanimljiv život samo na filmu već su bili spremni da rizikuju sve za svoje ideale i u stvarnosti.
Holivudske zvijezde na velikom platnu glume heroje bez mane i straha, zavodnike i zavodnice, avanturiste spremne da rizikuju sve radi viših ciljeva, ali neki od njih takvi su i kad se kamere ugase, pokazuju tajna dokumenta FBI.

Tako su neki od slavnih glumaca i glumica tokom Drugog svjetskog rata imali aktivnu ulogu u borbi protiv nacista, dok je bilo i onih koji su s njima sarađivali.

Sterling protiv ustaša

Ime Sterlinga Hejdena (1916-1986) danas možda i nije mnogo poznato na prvu loptu, ali njegov lik jeste – imao je značajne uloge u filmovima „Džungla na asfaltu“, „Džoni Gitara“, „Doktor Strejndžlav“, „Kum“… Kad je počeo rat, glumac, koga su mediji nazivali „najljepši muškarac na filmu“ i „lijepi vikinški bog“, napustio je studio i otišao u vojsku.

– Hejden je 1941. pristupio marincima, a poslije obuke, tokom koje je promijenio ime u Džon Hamilton, bio je jedan od trojice koje je Kancelarija za strateške usluge (preteča CIA) odabrala za specijalne operacije. Prvi zadatak bio mu je prikupljanje podataka po Egiptu, a onda je došao na Balkan da špijunira ustaše. Tu mu je Josip Broz Tito dao komandu nad jedinicom od 400 partizana. Kasnije je bio zadužen za naoružavanje partizana iz luke u Monopoliju. Poslije rata dobio je srebrnu zvijezdu SAD, kao i jugoslovenska odlikovanja – piše u Enciklopediji CIA.

Kako je objasnio, divljenje prema partizanima i Jugoslaviji doveli su ga u Komunističku partiju. Međutim, to je era paranoje, pa je 1951. pozvan pred Senat, gdje se nije ponio kao ratni heroj, već je ocinkario prijatelje da bi se spasao.
– Ispao sam pravi crv, beskičmenjak. Rijetko kad može da se desi da čovjeka hvale jer je uradio nešto što toliko prezire. Mislim da niko ne može da shvati koliko prezirem sebe od tog dana – napisao je Hejden.

Scena iz filma „Kum“... Al Paćino i Sterling Hejden

Mata Hari i u životu

Šveđanka Greta Garbo (1905-1990) sigurno je jedna od najvećih holivudskih diva. Bila je zvijezda i nijemog i zvučnog filma, a njena rola čuvene Mate Hari jedna je od najpoznatijih. Međutim, Garbo (rođena kao Greta Gustafson) nije samo glumila špijunku već je radila za britanski MI6.

– Gretu Garbo je 1939. regrutovao filmski producent i agent MI6 Aleksander Korda. Dao joj je specijalni zadatak: da skupi što više podataka o švedskom milijarderu Akselu Vener-Grenu, prijatelju Hermana Gebelsa. Iskoristila je svoj šarm i ubijedila ga da je povede u vilu na Bahamima – tvrdi publicista Dejvid Bret.

Misija je dala dobre rezultate jer su u MI6 rešili da Garbo ponovo angažuju.
– Napustila je filmsko platno iako je imala samo 35 godina, a njeni sledeći zadaci bili su otkrivanje nacističkih špijuna i simpatizera u Švedskoj. Htjela je i veću ulogu – da učestvuje u ubistvu Adolfa Hitlera. Nacistički vođa bio je njen obožavalac i često ju je zvao u posjetu, pa je plan bio da ona ponese pištolj i upuca ga. Međutim, plan je propao u posljednjem trenutku – kaže Bret.

Ipak, Garbo nije stala na tome. Nastavila je špijunsku aktivnost i u avgustu 1943. ličnim vezama spasla je danskog fizičara Nilsa Bora i pomogla mu da iz Danske prebjegne u neutralnu Švedsku i  uključi se u projekat „Menhetn“, tokom kojeg je napravljena atomska bomba.

Skrivio smrt hiljada ljudi... Erol Flin radio za naciste

Robin Hud nacista

Ima i onih glumaca čija uloga je bila mračnija. Erol Flin (1909-1950) svjetsku slavu stekao je glumeći heroje poput Robina Huda, ali u životu nije bio baš tako plemenit – objavljena dokumenta FBI pokazuju da je ovaj Australijanac bio nacistički špijun.

– Flin je bio antisemita i simpatizer nacizma, ali postoji vjerovatnoća da je bio čak i nacistički agent čija su djela dovela do smrti nekoliko hiljada ljudi. Flin je pao pod uticaj Hermana Erbena, austrijskog doktora i kasnije šefa njemačkih obavještajaca u Meksiku. Njih dvojica su 1937. putovali u Španiju kako bi prikupili podatke o njemačkim socijalistima koji su se uključili u građanski rat – tvrdi publicista Čarls Hajem.

Govoreći da će dati pomoć borcima protiv Franka, Flin se susreo s njemačkim komunistom Ernstom Telmanom.
– Sve prikupljene podatke o Nemcima u toj jedinici poslao je Gestapou, a oni su iskorišćeni da se porodice boraca pohapse i pošalju u koncentracione logore, gde je većina njih i umrla. Tokom 1938. čak se i susreo sa Adolfom Hitlerom – kaže Hajem.

Šifre Kerija Granta

Kerija Granta (1904-1986) mnogi smatraju jednim od najboljih glumaca Holivuda, ali malo njih zna da mu je život ličio na film „Ozloglašena“.

Kako je rođen u Britaniji kao Arčibald Aleksander Lič i tokom bombardovanja Bristola stradalo mu je nekoliko bliskih rođaka, 1939, kad je Amerika još bila neutralna u ratu, MI6 ga je angažovao da prati kolege i prijavljuje naciste.
– Najpoznatiji glumac koga je razotkrio bio je Erol Flin – piše publicista Hajem.

Grantov asistent Rej Ostin rekao je da je glumac za svoje zadatke morao da nauči sisteme šifriranja poruka, kao i da je imao skrivene dijelove u odijelu za prenošenje pisama.

– On je skupio dokaze o nacističkim vezama mnogih članova američkog džet-seta, a zaradu od dva svoja filma poslao britanskoj vojsci, pa je 1947. dobio i kraljevsku medalju za zasluge u borbi za slobodu – piše Hajem.

Diva kao inspiracija

Greta Garbo je i inspirisala druge špijune, pa je Ðoan Pužol Garsija tokom rata koristio njeno prezime kao kodno ime. Ovaj Španac bio je dvostruki agent, ali je radio protiv nacista i uspio je da ih ubijedi da će saveznička vojska, umjesto u Normandiju, da se iskrca kod Kalea. Time je znatno doprinio da se operacija završi uspješno.

 
ČAPLIN RADIO ZA SSSR PROTIV SAD

Čarlija Čaplina (1889-1977) svi pamte kao kralja komedije, ali njegovi filmovi bili su toliko oštra kritika društva da su ga optužili da je sovjetski špijun i 1952. mu zabranili ulazak u SAD zbog „antiameričkih aktivnosti“.

FBI je istragu o Čaplinu započeo još 1922, ali je intenzivirana na zahtjev direktora Džeja Edgara Huvera 1946. i prikupljena dokumentacija ima 2.060 stranica. U dokumentima objavljenim 2012. navodi se da je Čaplin povezan s Vilijamom Fosterom, vođom Komunističke partije SAD, da je simpatizer i finansijer komunista, da se javno zalagao za otvaranje drugog fronta u Evropi radi pomoći SSSR, ali i da u filmovima nikad nije napao Josifa Visarionoviča Staljina.
– Čaplin je davao novac komunističkim organizacijama i na jednom skupu američko-sovjetskog prijateljstva izjavio je: „Postoji mnogo toga dobrog u komunizmu“ – piše u dokumentu koji je FBI prosledio britanskom MI5.

Oni su tad tražili od britanskih kolega da prate Čaplina i provjere da li je rođen kao Izrael Torštajn i radi kao sovjetski špijun. Agenti MI5 nisu bili sigurni za ime, ali su naveli da je moguće da nije rođen u Britaniji. Takođe, naveli su njegove susrete komunistima i agentima SSSR, ali su dodali da nisu sigurni da ima dokaza da je i on sam sovjetski obaveštajac.

(Kurir)