Magazin 30.09.2015.

Honda u Tokiju predstavlja novi model na vodonik

ČITANJE: 1 minuta
honda
Poslije FCV koncepta iz 2014, Honda je spremna da na tržište lansira serijski model koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije. Iako je i ranije imala iskustva sa ovim pogonskim gorivom u vozilu FCX Clarity, sada je na tržištu očekuje ozbiljan konkurent – Toyota Mirai.

Honda je brzo reagovala kako ne bi zaostala za Toyotom. Model koji trenutno nosi oznaku FCV, imaće premijeru krajem oktobra na domaćem salonu automobila u Tokiju.

Proizvođač je saopštio da čitav pogonski sistem ne zauzima više mjesta od konvencionalnih automobilskih motora.

Prostor u kabini dakle nije smanjen, pa u automobil može komforno da se smjesti pet odraslih osoba.

Dizajn ove vrste vozila po svemu sudeći ostaće još neko vrijeme kontroverzan, o čemu svjedoči i spoljašnji izgled Honde FCV.

Ipak, s obzirom da je riječ o pionirskom pokušaju da se automobili sa gorivnim ćelijama probiju na tržište, dizajn eksterijera u ovoj fazi razvoja neće biti presudan za rast prodaje.

Na tražnju će prije svega uticati infrastruktura stanica za punjenje, cena vozila, ali i autonomija u vožnji. Ako se posmatra ova posljednja stavka, u Hondi imaju razlog za optimizam.

U kompaniji tvrde da FCV sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe i više od 700 km. Najveći rival, Toyota Mirai, ima manju autonimiju kretanja koja iznosi nešto preko 480 km.

Honda je saopštila da FCV, osim za vožnju, može po potrebi da se koristi i kao pokretni generator električne energije za domaćinstvo, koju proizvode vodonične gorivne ćelije.

(B92)