Vijesti 09.12.2020.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd u akciji za banku humanog mlijeka

ČITANJE: 3 minute

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd podržaće svojim učešćem ovogodišnju humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, kojom će se prikupiti sredstva za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, potvrdila je Srni dirigent Hora Nevena Ivanović.

“Ovo nije prva humanitarna manifestacija kojoj se pridružio Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, pogotovo što se akcija odnosi na banku humanog mleka. To je nešto što je zaista divno i naravno da ćemo takve lepe stvari rado podržati”, rekla je Ivanovićeva Srni.

Ističući zadovoljstvo činjenicom da ih je organizator akcije pozvao da učestvuju, Ivanovićeva je poručila da će na ovaj način hor iz Srbije pozdraviti bebe i djecu iz Republike Srpske.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd pridružiće se horu “Vrapčići” u refrenu tokom izvođenje numere “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja će biti emitovana na donatorskoj večeri, a izvešće samostalno i jednu kompoziciju.

“Pevaćemo i pesmu koja se zove `Pozdrav iz Srbije`. To je originalna pesma koju naš hor peva sa Minjom Subotom. To je Minjina pesma, on je peva i deo je celog našeg pozdrava”, rekla je Ivanovićeva.

Zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom virusa korona, nastup Hora će biti snimljen u studiju Dečjeg kulturnog centra Beograd, tako da će, kako je istakla Ivanovićeva, pozdrav djeci Srpske biti poslat kroz pjesmu “Pozdrav iz Srbije”.

Ivanovićeva, koja je i majka dva sina, naglasila je značaj formiranja banke humanitarnog mlijeka i pozvala na podršku ovoj humanitarnoj akciji.

“Bilo bi dobro da se podrži i da se pomogne svim majkama koje imaju poteškoće u dojenju. To je česta pojava, nije nešto što je retko nego se stvarno dešava i može mnogo da pomogne bebama i mamama”, poručila je Ivanovićeva.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko, koje osim hranjive vrijednosti ima i važnu ulogu da bebe štiti od bolesti.

Majke prijevremeno rođenih beba najčešće ne mogu da izdvoje dovoljno mlijeka za svoje dijete, pa su donacije humanog mlijeka od izuzetnog značaja za bebin život i razvoj.

Prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” sprovodi se tradicionalno, pod visokom pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

S obzirom na to da zbog aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj neće biti moguće održati donatorsko veče u formi velikog okupljanja u Banskom dvoru u Banjaluci, ove godine će tim povodom biti organizovan prikladan televizijski program.

Televizijska emisija, kao centralni događaj humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, biće emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, kao i na Alternativnoj televiziji 27. decembra u večernjem terminu.

U okviru akcije od 1. do 31. decembra biće aktivan i “M:tel” humanitarni broj 1411, koji će omogućiti građanima da pozivom na taj broj doniraju jednu KM i tako daju doprinos formiranju banke humanog mlijeka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

(Srna)