Magazin 12.11.2017.

Hor ruske armije pjevao Dodiku “Tamo daleko”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “A.V. Aleksandrov”.

Tom prilikom, članovi ansambla su se zahvalili predsjedniku Srpske otvjevavši jednu od najljepših pjesama “Tamo daleko”.

Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije “Aleksandrov” nastupiće večeras u Banjaluci i to u kompletnom koncertnom sastavu od 128 osoba.

Ansambal “Aleksandrov” prethodne dvije večeri je nastupio u Beogradu i Novom Sadu, a nakon nastupa u Banjaluci ovaj ansambl, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture sa tradicijom dugom čak 87 godina, predstaviće se sutra i publici u Zagrebu.

Ovo je prvi put da Ansambl nastupa u regionu nakon nesreće u kojoj su poginula 64 člana hora “Aleksandrov” prilikom pada aviona u Crno more 25. decembra prošle godine, najavili su organizatori.

Ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umjetnika – soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe i ostale.

Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama koje su narodne, rodoljubive i vojničke, te igara, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svjetskih kompozitora. Pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski, turski.

Ansambl “Aleksandrov” je tokom dugogodišnjeg rada dobio najviša domaća i međunarodna priznanja, dok su mnogobrojna diskografska izdanja zabilježila milionske tiraže.

Ovo je službeni ansambl i hor vojnih snaga Ruske Federacije koji se ponosi nazivom Hor “Crvene armije”, a osnovalo ga je Ministarstvo odbrane SSSR-a 1929. godine.

(ATV)

Oznake: Milorad Dodik