Vijesti 20.03.2023.

HPG: Prekidamo saradnju sa Gradom, STANIVUKOVIĆ: Ne pristajem na ucjene

ČITANJE: 2 minute

Najavu prekida saradnje Helsinškog parlamenta građana Banja Luka smatram vidom klasične ucjene i na to neću pristati, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Sranivuković na drušrvenim mrežama.

– Nevladine organizacije koje se finansiraju izvana (od raznih međunarodnih projekata) rade po principu – čim nisi vazal i ne “igraš” po njihovim pravilima odmah prijete prekidom saradnje – dodao je gradonačelnik.

– Da li su to demokratske vrijednosti za koje se NVO zalažu i da li su to prava koja promovišu u našoj zemlji? Ako je to njihova poruka onda ni nama ne treba saradnja na takvim osnovama. Banjaluka ostaje slobodan grad koji baštini demokratske vrijednosti – zaključio je Stanivuković.

Udruženje “Helsinški parlament građana Banjaluka” prekida svaku saradnju sa gradom zbog, prema njihovim riječima, “sramotnih izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića povodom “Bh. povorke ponosa”, te njegovih komentara koji su uslijedili nakon toga”.

Ovako su naveli u saopštenju iz ovog udruženja, gdje su istakli da smatraju da je gradonačelnik svojim izjavama “doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima i novinarima”.

Posebno su osudili Stanivukovićevu izjavu gdje je kazao: “Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih poročnih vrijenosti”, kazavši da je ova izjava “u najmanju ruku sramotna”.

“Mi kao organizacija koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne možemo i ne želimo ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je svojim riječima doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima”, poručili su oni.

Kako su dalje naveli, pomenuti patrijarhat je, kako oni kažu oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama.

“Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i ovakve izjave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama. Patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja”, kazali su.

Helsinški parlament otkazuje i svoje učešće u kampanji “Za život žena” koja se provodi u martu, a s tim u vezi otkazuje i sve dalje najavljenje aktivnosti u vezi iste.

“Otkazujemo naše učešce u kampanji koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti, nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom mjestu i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti”, zaključuju iz Helsinškog parlamenta, prenose Nezavisne.