Vijesti 27.01.2022.

HRABRIM ČINOM POSTAO SINONIM HUMANOSTI: Danas se obilježava 29 godina od smrti heroja Srđana Aleksića

ČITANJE: 2 minute

Danas se obilježava 29. godišnjica smrti Srđana Aleksića, hrabrog mladića koji je u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića i hrabrim činom postao sinonim humanosti.

Imao je nepunih 27 godina kada je, bez razmišljanja, odlučio pokušati spasiti svoga prijatelja i usprotiviti se zločinu. Njegovo djelo ostalo je zauvijek utkano u istoriju, a Alen Glavović je zahvaljujući tom činu – preživio, piše N1.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Srđanov otac tada je u smrtovnici napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na sramnih 28 mjeseci zatvora.

Pogibijom Srđana, njegov otac je ostao bez ijednog djeteta. Ranije mu je jedan sin poginuo u saobraćajnoj nezgodi, a supruga je preminula mnogo prije rata. Međutim, Srđanov duh mu daje snagu da nastavlja dalje i priča njegovu neispričanu priču.

Osim što je bio veliki čovjek, Srđan se bavio i glumom, amaterski. Glumio je i tokom rata u BiH, u predstavi “San ratne noći”. Bio je pionirska plivačka nada Jugoslavije.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”.

Jedanaestog jula 2013. godine po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film “Krugovi” inspirisan događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila, koji je Bošnjak. Radio-televizija Srbije 2007. godine snima i emituje dokumentarni film “Srđo”, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište “Slovo”, postavlja predstavu “Epilog o Srđanu”.

U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

(N.S)

Oznake: Srđan Aleksić