Vijesti 11.05.2016.

Hram Hrista Spasitelja: Parastos za 23.184 poginula borca VRS

ČITANJE: 1 minuta
Hram-Hrista-Spasitelja

Parastosom za 23.184 poginulih boraca i za civilne žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske.

Parastosu prisustvuju pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrameno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca na groblju “Sveti Pantelija”, gdje će poštu palim borcima, između ostalih, odati predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i narodni poslanik Davor Šešić.

Za 12.00 časova zakazano je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici na Novom groblju. Kako je najavljeno, vijence ispred Spomen-kosturnice na Novom Groblju položiće narodni poslanici Nedeljko Milaković i Slavko Gligorić.

Potom će u Kasarni “Kozara” biti održan prijem kod komandanta Trećeg (Republika Srpska) pješadijskog puka Oružanih snaga BiH za delegacije MUP-a Republike Srpske, grada Banjaluka i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je juče da je Republika Srpska zavjet svih politika i političara i da niko nema pravo da se igra sa Srpskom, imajući u vidu kolike su srpske žrtve kroz istoriju i posljednji rat.

Povodom obilježavanja 24 godine od formiranja Vojske Republike Srpske, Savanović je podsjetio da je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u Vojsci Srpske bio angažovan 215.671 pripadnik, što je bilo 16 odsto ukupnog stanovništva.

“Poginulo je 23.184 boraca, odnosno 11 odsto ukupno mobilisanih boraca”, naveo je Savanović.

On je napomenuo da je Vojska Srpske formirana odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 12. maja 1992. godine kao izraz potrebe za odbranom srpskog stanovništva i prostora od agresije drugih.

(Agencije)