Vijesti 03.04.2017.

Hramu kulture hitno potrebna sanacija

ČITANJE: 2 minute

Savjet za kulturu Gradske uprave Banjaluka danas je usvojio izvještaj o radu i izvještaj o finansijskom poslovanju Kulturnog centra Banski dvor za prošlu godinu, u kojem se došlo do zaključka da je ovom hramu kulture hitno potrebna sanacija.

Obnova objekta bi uključivala popravku krova, restauraciju fasade i prilazne rampe za osobe s invaliditetom.

“U toku prošle godine u Banskom dvoru održane su 122 muzičke manifestacije, 61 književna promocija i 24 izložbe. Na ovaj način uspjeli smo u potpunosti izvršimo program koje je Skupština grada donijela”, kazala je Rajna Plavšić, ovlašteno lice za poslove direktora Banskog dvora do imenovanja novog vršioca dužnosti.

Dodala je da KC Banski dvor nema dugovanja prema dobavljačima ni potraživanja, te da je osnovni problem što krov koji prokišnjava nije saniran, kao ni fasada.

“Sve to je doprinijelo propadanju jednog značajnog hrama. Ovaj gubitak doprinio je gubljenju značajnih prihoda, koji su se mogli ostvariti kroz izdavanje određenih prostora na atraktivnoj lokaciji”, dodala je Plavšićeva.

Natalija Trivić, v.d. načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je da će za ovu godinu za saniranje krova KC Banski dvor iz budžeta grada biti izdvojeno 200.000 KM.

Draško Stanivuković, predsjednik Savjeta za kulturu i odbornik PDP-a, kazao je da bi sredstva koja se izdvajaju za proslavu Nove godine na Trgu Krajine trebalo usmjeriti na sanaciju krova u Banskom dvoru i Muzeju RS, koji takođe prokišnjava.

“Prioritet mi je da u narednom periodu pokušam da riješim dugogodišnji problem s krovom Muzeja RS. Ko god da nam pomogne u rješavanju ovog problema dobro došao je”, poručio je Miladin Savić, direktor Muzeja RS.

 

U 2016. godini

122 muzičke manifestacije

61 književna promocija

24 izložbe

(Nezavisne)