Magazin 09.10.2015.

Hrana koja će pripremiti vaš organizam za zimu

ČITANJE: 2 minute
hrana
Da biste poboljšali krvnu sliku, rad srca, ojačali imunitet, imali dovoljno energije…

Za otporan organizam

Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, bijelom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog crijeva, gdje hrani bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

Za jako srce

Magnezijum: Riječ je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba, grčeva u mišićima, a može doći i do gubitka osjećaja u rukama i nogama.

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

Za više energije

Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih dijelova tijela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vrijeme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posljedice su: hroničan umor, iscrpljenost, bljedilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hljebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porijekla (npr. junećeg mesa).

Za bolju koncentraciju

Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

Piletina, meso, iznutrice, riječna i morska riba, kvasac, mlijeko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće – sve ove namirnice sadrže dragocijenu energetsku supstancu nijacin.

Protiv nervoze

Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

(Mondo.rs)