Magazin 24.10.2015.

Hrana koju treba izbjegavati u večernjim satima

ČITANJE: 2 minute
nezdrava-hrana
Kako bi uspješno i što bolje održavale liniju, novopečene majke bi se trebale pridržavati nekih određenih pravila, pa bi tako u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, trebale prestati konzumirati neke od namirnica.

Nema osobe koja u sitne sate ne osjeti glad, ali ne konzumiraju svi namirnice koje im se nalaze nadohvat ruke. Poneke namirnice su toliko štetne da ih nikako nije dobro konzumirati prije spavanja.

Čokolada sadrži masti, zbog čega nikako nije poželjna u kasnim satima! Osim masti u čokoladi se nalazi i kofein, koji podiže nivo energije u organizmu, te je zbog toga dodatno otežan san.

Gazirana pića su loša iz nekoliko razloga, a neki od njih su i ugljen-dioksid od kojeg se sastoje i kiseline, zbog kojih se kiselina iz želuca vraća u jednjak i izaziva se povećani želučani pritisak.

Masna hrana u večernjim satima povećava mogućnost da vam se samo gomilaju neželjeni kilogrami. Masna hrana opušta mišić između želuca i jednjaka, te omogućava mastima da se talože. Osim toga masna hrana izaziva i povišeno lučenje želučane kiseline.

Konzumiranje alkohola izaziva prstenaste mišiće da se opuste. Ti mišići se nalaze između jednjaka i želuca, zbog čega se alkohol nikako ne preporučuje u večernjim satima. Konzumacija alkohola omogućava kiselini da se popne kroz jednjak i vrati u usnu šupljinu, pogotovo kada se osoba nalazi u ležećem položaju.

Želudac jednostavno ne prepoznaje dobre i loše masti, zbog čega se nikako ne preporučuje u organizma unositi lješnjake, orahe i kikiriki. Ove namirnice sadrže dobre masti, ali i na dobre masti ljudski organizam u noćnim satima reaguje kao i na loše masti.

Da konzumiranje kafe prije spavanja nije nikako dobro, znaju već i ptice na grani, a pored velike količine kofeina, može se izazvati lučenje kiselina. Poželjno je konzumiranje kafe izbjegavati prije odlaska u krevet, a ukoliko ne možete zamisliti veče bez kafe, savjetuje se da pijete onu koja je bez kofeina.

Sir sadrži masti koje izazivaju prekomjerno lučenje želučane kiseline, a ukoliko veče ne možete zamisliti bez sira, konzumirajte samo švajcarski sir ili parmezan.

Citrusno voće je puno kiselina i sokova, zbog čega se nikako ne preporučuje u večernjim satima.

(savjetnica.com)