Hronična bolest Banjaluke: Parkira se gdje ko stigne, građanima pauk na brzom biranju

Pojedine firme i institucije nemaju dovoljan broj parking mjesta, pa radnici parkiraju pored obližnjih zgrada i tako prave gužvu stanarima, zbog čega i pauk ima mnogo posla.

Svake godine na ulicama Banjaluke sve je više automobila, ali nova parking mjesta ne prate taj tempo.

Nepropisno parkiranih automobila ima na sve strane, a građani u svoju odbranu poručuju da su nekada primorani parkirati pogrešno jer nemaju izbora.

Zbog toga što nisu imali izbora, ili su se ipak samo bahato ponašali, pauk-služba je u 2017. godini imala ukupno 2.453 intervencije, što pokazuje da građani nisu oklijevali da ih zovu.

Žale se da i kada imaju mjesto na parkingu često neko parkira iza njih i blokira im vozilo, pa auta satima ostaju zarobljena.

– Meni je pauk na brzom biranju u telefonu. Prije sam čekao, tražio okolo ljude, ali više mi ne pada na pamet. Razumijem da stanu ako odu do pekare ili po dijete tu u vrtić, ali da se tu parkiraju i budu satima nema smisla – rekao je Milan K. stanar jedne od zgrada u Bulevaru Stepe Stepanovića, koji kaže da je ove godine pauka zvao već dva puta.

Stanari ovog bulevara kažu da im mjesta često zauzimaju radnici Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je zgrada u blizini, kao i gosti kafića i dječjih igraonica koji nemaju svoje parkinge.

– Ako slučajno završim sa poslom prije četiri, uopšte ne idem kući jer znam da se neću imati gdje parkirati. Radnici koji rade u okolnim institucijama i firmama zauzmu cijeli parking oko naših zgrada, tako da za stanare do četiri časa nema mjesta – kaže Dragana Dedić, koja živi u Bulevaru Desanke Maksimović.

Sličnih problema imaju i stanovnici zgrada u Aleji Svetog Save, kao i oni u Ulici Kralja Alfonsa XIII, na čije se parkinge često parkiraju radnici škola.

Međutim, nedostatak parking mjesta, ali i bahatost vozača primjeti se i u drugim naseljima.

– Pauk-služba interveniše na području cijelog grada i to na osnovu poziva građana ili utvrđenih nepravilnosti prilikom svakodnevnog obilaska terena, a kao lokacije sa najviše intervencija u protekloj godini izdvajaju se ulice Vidovdanska, Jevrejska i Sime Matavulja – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Banjaluci je registrovano 70.000 vozila, broj se svake godine povećava, a u prilog vozačima nikako ne ide to što se povećava broj zgrada i lokala bez parkinga.

Ne plaćaju parking

Kada je u pitanju blokiranje točkova vozila zbog neplaćanja naknade za parkiranje, u protekloj godini je blokirano 5.734 vozila i naplaćeno je 176.020 KM.

(EuroBlic)

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Počinje obuka za molere i armirače

Cube ICG i grupacija najvećih građevinskih firmi u Republici Srpskoj organizuju obuku za molere i armirače, a u skladu sa potrebama tržišta rada u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Ovo će biti prilika za sve one koji traže posao u ovoj struci, a uz stručni nadzor profesora građevinske struke, sertifikovanih predavača kao i građevinskih