Hronična bolest Banjaluke: Parkira se gdje ko stigne, građanima pauk na brzom biranju

Pojedine firme i institucije nemaju dovoljan broj parking mjesta, pa radnici parkiraju pored obližnjih zgrada i tako prave gužvu stanarima, zbog čega i pauk ima mnogo posla.

Svake godine na ulicama Banjaluke sve je više automobila, ali nova parking mjesta ne prate taj tempo.

Nepropisno parkiranih automobila ima na sve strane, a građani u svoju odbranu poručuju da su nekada primorani parkirati pogrešno jer nemaju izbora.

Zbog toga što nisu imali izbora, ili su se ipak samo bahato ponašali, pauk-služba je u 2017. godini imala ukupno 2.453 intervencije, što pokazuje da građani nisu oklijevali da ih zovu.

Žale se da i kada imaju mjesto na parkingu često neko parkira iza njih i blokira im vozilo, pa auta satima ostaju zarobljena.

– Meni je pauk na brzom biranju u telefonu. Prije sam čekao, tražio okolo ljude, ali više mi ne pada na pamet. Razumijem da stanu ako odu do pekare ili po dijete tu u vrtić, ali da se tu parkiraju i budu satima nema smisla – rekao je Milan K. stanar jedne od zgrada u Bulevaru Stepe Stepanovića, koji kaže da je ove godine pauka zvao već dva puta.

Stanari ovog bulevara kažu da im mjesta često zauzimaju radnici Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je zgrada u blizini, kao i gosti kafića i dječjih igraonica koji nemaju svoje parkinge.

– Ako slučajno završim sa poslom prije četiri, uopšte ne idem kući jer znam da se neću imati gdje parkirati. Radnici koji rade u okolnim institucijama i firmama zauzmu cijeli parking oko naših zgrada, tako da za stanare do četiri časa nema mjesta – kaže Dragana Dedić, koja živi u Bulevaru Desanke Maksimović.

Sličnih problema imaju i stanovnici zgrada u Aleji Svetog Save, kao i oni u Ulici Kralja Alfonsa XIII, na čije se parkinge često parkiraju radnici škola.

Međutim, nedostatak parking mjesta, ali i bahatost vozača primjeti se i u drugim naseljima.

– Pauk-služba interveniše na području cijelog grada i to na osnovu poziva građana ili utvrđenih nepravilnosti prilikom svakodnevnog obilaska terena, a kao lokacije sa najviše intervencija u protekloj godini izdvajaju se ulice Vidovdanska, Jevrejska i Sime Matavulja – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Banjaluci je registrovano 70.000 vozila, broj se svake godine povećava, a u prilog vozačima nikako ne ide to što se povećava broj zgrada i lokala bez parkinga.

Ne plaćaju parking

Kada je u pitanju blokiranje točkova vozila zbog neplaćanja naknade za parkiranje, u protekloj godini je blokirano 5.734 vozila i naplaćeno je 176.020 KM.

(EuroBlic)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.