Hronična bolest Banjaluke: Parkira se gdje ko stigne, građanima pauk na brzom biranju

Pojedine firme i institucije nemaju dovoljan broj parking mjesta, pa radnici parkiraju pored obližnjih zgrada i tako prave gužvu stanarima, zbog čega i pauk ima mnogo posla.

Svake godine na ulicama Banjaluke sve je više automobila, ali nova parking mjesta ne prate taj tempo.

Nepropisno parkiranih automobila ima na sve strane, a građani u svoju odbranu poručuju da su nekada primorani parkirati pogrešno jer nemaju izbora.

Zbog toga što nisu imali izbora, ili su se ipak samo bahato ponašali, pauk-služba je u 2017. godini imala ukupno 2.453 intervencije, što pokazuje da građani nisu oklijevali da ih zovu.

Žale se da i kada imaju mjesto na parkingu često neko parkira iza njih i blokira im vozilo, pa auta satima ostaju zarobljena.

– Meni je pauk na brzom biranju u telefonu. Prije sam čekao, tražio okolo ljude, ali više mi ne pada na pamet. Razumijem da stanu ako odu do pekare ili po dijete tu u vrtić, ali da se tu parkiraju i budu satima nema smisla – rekao je Milan K. stanar jedne od zgrada u Bulevaru Stepe Stepanovića, koji kaže da je ove godine pauka zvao već dva puta.

Stanari ovog bulevara kažu da im mjesta često zauzimaju radnici Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je zgrada u blizini, kao i gosti kafića i dječjih igraonica koji nemaju svoje parkinge.

– Ako slučajno završim sa poslom prije četiri, uopšte ne idem kući jer znam da se neću imati gdje parkirati. Radnici koji rade u okolnim institucijama i firmama zauzmu cijeli parking oko naših zgrada, tako da za stanare do četiri časa nema mjesta – kaže Dragana Dedić, koja živi u Bulevaru Desanke Maksimović.

Sličnih problema imaju i stanovnici zgrada u Aleji Svetog Save, kao i oni u Ulici Kralja Alfonsa XIII, na čije se parkinge često parkiraju radnici škola.

Međutim, nedostatak parking mjesta, ali i bahatost vozača primjeti se i u drugim naseljima.

– Pauk-služba interveniše na području cijelog grada i to na osnovu poziva građana ili utvrđenih nepravilnosti prilikom svakodnevnog obilaska terena, a kao lokacije sa najviše intervencija u protekloj godini izdvajaju se ulice Vidovdanska, Jevrejska i Sime Matavulja – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Banjaluci je registrovano 70.000 vozila, broj se svake godine povećava, a u prilog vozačima nikako ne ide to što se povećava broj zgrada i lokala bez parkinga.

Ne plaćaju parking

Kada je u pitanju blokiranje točkova vozila zbog neplaćanja naknade za parkiranje, u protekloj godini je blokirano 5.734 vozila i naplaćeno je 176.020 KM.

(EuroBlic)

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a pod zaštitom države, osim same džamije, su kuija – podzemna prostorija za ibadet, turbe Behram-efendije, mekteb, harem, kao i česma, kapija i kameni zid koji ograđuje

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Šaban je rođen 1951. godine u Šapcu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak ‘kralj narodne muzike’. (Nezavisne)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta