Sport 27.12.2022.

Hrvat tvrdi: Velika mrlja na tituli Argentine, FIFA im pomogla

ČITANJE: 1 minuta

Bivši fudbaler i selektor Hrvatske Igor Štimac, a aktuelni strateg na klupi reprezentaciji Indije, govorio je o nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Prema njegovom mišljenju, titula Argentine nije zaslužena, jer je FIFA značajno pomogla Lionelu Mesiju i drugovima da dođu do naslova prvaka svijeta.

“Nakon prvog kola sam bio zabrinut, ali kako je turnir odmicao bilo je atraktivnih duela, puno golova, igrača koji su na svoj način obilježili turnir. Vidjeli smo i najbolju finalnu utakmicu vjerovatno u istoriji Svjetskih prvenstava, bilo je zaista napeto i uzbudljivo do posljednjeg trena. Fudbal je na kraju ipak pobijedio”, rekao je Štimac za Sportklub.

“U nas (Hrvatsku) sam vjerovao. Naravno da sam malo tu i navijački reagovao. Argentinu sam gledao dosta prije turnira, znao sam njihovu snagu, a malo i karmu. Francuzi su s Mbapeom permanentni favorit i bez obzira na to što im je nedostajalo dosta igrača izgledali su moćno. Maroko mi je bio oduševljenje, ali njih sam baš zbog tog ‘dark horsea’ stavio među četiri najbolje ekipe. Naslov je osvojila Argentina”, rekao je Štimac, a zatim poentirao:

“Ostaće ta jedna velika mrlja. FIFA je nažalost pomogla Argentini. Meni je to puno veći problem od cijele fame oko organizatora SP. Bez obzira na to što je Mesi igrao dobro, što je reprezentacija koja je dobro posložena, gorak se ukus neće moći isprati”.

Na kraju je istakao i ko je za njega najveći svih vremena.

“Niko nije fudbal igrao kao Maradona. Svaka čast Mesiju na dvije divne fudbalske decenije, na rekordima, trofejima, ali Dijego je bio moćniji. Mogao je sam više, mogao je slabije ekipe učiniti velikim. Meni će ostati zauvijek broj 1”.