Region 12.12.2022.

Hrvati bi među prvima u EU mogli koristiti mobilni kao pasoš

ČITANJE: 2 minute

Hrvatska i Finska te Holandija i Kanada dobile su pilot-projekte razvoja digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, čiji je krajnji cilj upotrebom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti bezbjednost putnika, piše Jutarnji list.

Hrvatski građani tako će među prvima u Evropskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu akreditaciju u svom digitalnom novčaniku na mobilnom. Digitalna putna akreditacija građanima će, na primjer, omogućavati da najave svoj dolazak u neku zemlju i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prelaza.

Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutrašnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, zbog čega je Evropska komisija i odobrila finansiranje u iznosu od gotovo 2,3 miliona evra.

“Kreiraće se putem mobilne aplikacije”

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste ePutovnicu, čija se sigurnost trenutno bazira na provjeri autentičnosti ličnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku. To znači da su digitalizovani podaci pohranjeni u čipu pasoša identični ispisanim podacima u knjižici pasoša. Izuzetak su biometrijski podaci.

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti, koje će provoditi Hrvatska i Finska te Holandija i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne akreditacije, čija je virtuelna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelimičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

To će omogućiti identifikaciju putnika samo na osnovu virtuelne komponente digitalne putne akreditacije. Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću lično kartu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

“AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku pasoša omogućiti kreiranje digitalne putne akreditacije unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najvišeg nivoa. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima obezbijedi i digitalni pasoš na mobilnom uređaju”, ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.