Vijesti 27.09.2015.

Hrvati prijete: Nastavi li Srbija izbjeglice slati samo nama, granicu ćemo ponovo zatvoriti, ali ovog puta hermetički!

ČITANJE: 3 minute
Granice

Mađarski šef diplomatije Peter Szijarto u intervjuu bez rezervi je ishvalio Srbiju, a napao Hrvatsku, koju je zajedno s Grčkom opisao kao problematične države.

Dvadeset i četiri sata nakon ukidanja međusobnih graničnih blokada, u Srbiji je otvorena rasprava kako će se razvijati situacija s izbjeglicama, jer svima je jasno kako je problem daleko od rješenja, a time i napetosti u odnosima s Hrvatskom.

Skoro identičan zaključak mogao se čuti u razgovorima vođenim s nekim članovima Hrvatske vlade.

Prema njihovim riječima, kriza u odnosima s Beogradom postaće stvar prošlosti samo pod uslovom da Srbija ograniči slanje izbjeglica u Hrvatsku. U suprotnom, potvrdili su u Vladi, “stvarno smo spremni hermetički zatvoriti cjelokupnu granicu”.

Ovo je prvi put da službenici Vlade Republike Hrvatske, makar i neslužbeno, spominju mogućnost potpunog zatvaranja granice. A istu opciju spominju i u Srbiji. Problem će nastati ako Hrvatska pređe na takozvani plan D, koji bi podrazumijevao podizanje zida prema Srbiji.

– Ako Hrvatska posegne za istom taktikom kao i Budimpešta, odnosno odluči podignuti žičanu ogradu, na hiljade izbjeglica će se puno duže zadržavati kod nas. Oni se sada u Srbiji, u prosjeku, zadržavaju 24 sata, ali u tom slučaju biće im potrebne nedelje kako bi pronašli novu rutu ka Zapadu – upozorile su Večernje novosti.

Ko šalje izbjeglice u Mađarsku, a ko ne, potvrdila je u subotu mađarska policija koja je službeno objavila da je dan ranije pokrenula 8159 postupka protiv ilegalnih migranata koji su ušli u tu zemlju.

Kako se navodi u izvještaju, 256 postupaka pokrenuto je u pograničnom dijelu sa Srbijom, dok je 7895 postupaka pokrenuto u pograničnom pojasu s Hrvatskom.

Pojednostavljeno, iz Srbije u Mađarsku dolazi oko tri posto izbjeglica, a ostalih 97 posto šalju u Hrvatsku, koja ih potom šalje Mađarima.

Zbog toga je mađarski šef diplomacije bez rezervi ishvalio Srbiju, a napao Hrvatsku, koju je zajedno s Grčkom opisao kao problematične države.

Prema njegovim riječima, Mađarska i Srbija nikada nisu imale tako dobre i efektne odnose kakve imaju sada, a da bi se to postiglo najzaslužniji su premijeri Orban i Vučić. Szijjarto je izjavio kako je interes Mađarske da Srbija bude dio EU što je prije moguće, i dodao kako je očito da je paralelno s ulaskom Hrvatske trebalo ubrzati i pristupanje Srbije.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić ponovno je upozorio na tajni dogovor između Srba i Mađara, i kao dokaz naveo kako je prelazak prvo 300-tinjak, a potom i još tridesetak osoba preko Horgoša, graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, bio “pokušaj prikaza da to i tamo funkcionira”.

– Ne mučite ljude i ne prebacujte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Riješite do direktno – poručio je srbijanskoj strani ministar Ostojić.

Napomenuo je da su srpski prihvatni centri prazni kao i Principovac kod Šida, u kojem je u četvrtak bilo dvjestotinjak osoba, ali samo dok je trajala “predstava za novinare”.

Razumije se da je uslijedila ekspresna reakcija iz Beograda, s time da ovaj put Hrvatska nije upoređena s NDH, nego je Milanovićeva Vlada optužena da “migrante tretira kao krompir ili kao stoku”.

Optužbu je iznio ministar socijalne politike Aleksandar Vulin koji je Vučićev neformalni glasnogovornik. Vulin je izjavio da se Srbija prema azilantima ponaša humanije od Hrvatske, i dodao kako “srpska vlada migrante ne trpa u vagone, ne usmjerava ih i ne vodi na Horgoš, kao što ih ne vodi ni na Tovarnik, već sami odlučuju gdje će ići”.

Deblokiranje granice očito nije deblokiralo tenzije između Srbije i Hrvatske.

(jutarnji.hr)