Vijesti 17.09.2015.

Hrvati šalju vojsku na migrante?!

ČITANJE: 1 minuta
hrvatska-vojska
Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je od načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Drage Lovrića viši stepen pripravnosti vojske i spremnost da reaguje u zaštiti granice od ilegalnih migranata.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović rekao je da bi, prema procjenama, u narednih mjesec do dva moglo pristići između 20.000 i 30.000 izbjeglica.

On je dodao da će Hrvatska znati da odbrani svoje granice, te da je vojska spremna da pomogne, javljaju hrvatski mediji.

Do podneva je u Hrvatsku ušlo 7.300 migranata, navodi MUP.

Prva grupa izbjeglica, koje su vozovima transportovane iz Tovarnika na granici Hrvatske i Srbije, stigla je na granicu Hrvatske i Slovenije na prelaz Obrežje.

U Ilači kod Tovarnika u voz je ukrcano oko 900 ljudi, koji su krenuli prema Belom Manastiru, gdje će biti smješteni u bivšoj kasarni, dok jedan broj izbjeglica u Tovarniku i dalje čeka ukrcavanje u autobuse.

Prethodno su izbjeglice na željezničkoj stanici u Tovarniku, probile policijski obruč i uputile se prema naselju.

Na željezničkoj stanici u Tovarniku, prema nezvaničnim procjenama, nalazi se 4.000 migranata koji su tokom noći i prijepodneva prešli iz Srbije u Hrvatsku.

Iz policije su rekli da je granični prelaz Batina bio nakratko zatvoren.

(Agencije)