Biznis 20.04.2016.

Hrvati “uvoze” radnike, treba im još više

ČITANJE: 2 minute
radnik
Vlada Hrvatske će na današnjoj sjednici usvojiti godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranih radnika, čije je rješavanje svojim nasljednicima ostavio na stolu bivši ministar rada Mirando Mrsić.

Prema prijedlogu ministrke rada Nade Šikić, ukupno će ove godine moći da se “uveze” 3.115 radnika.

Od toga se 800 dozvola odnosi na prolongiranje već izdatih odobrenja, a za nova zapošljavanja predviđeno je 2.300 dozvola. Ministrka za sada nije prihvatila prijedlog Hrvatskog udruženja poslodavaca da se napusti taj stari model “uvoza” radnika kojih nedostaje na domaćem tržištu.

Oni predlažu da se primjeni tzv. slovenski model, odnosno da se da pet dana zavodu za zapošljavanje da poslodavcu pronađe kvalifikovanog radnika, a nakon toga im se odobrava zapošljavanje na određeno vrijeme stranog radnika.

Riječ je, inače, o radnicima iz trećih zemalja, nakon ulaska Hrvatske u EU, od kada je i osjetno srezana lista kvota za uvoz radnika.

Ove godini, pak, biće konačno moguće da se zaposle strani radnici u brodogradnji, za koju je i predviđen najveći broj dozvola, 1.500, a koje je posljednjih godina ministar Mrsić ukinuo.

I građevinarima se izlazi konačno u susret pa će ukupno moći da angažuju 500 radnika. Građevinci su, inače, proteklih nedelja preko HUP-a žestoko kritikovali Vladu zbog kašnjenja sa donošenjem kvota, budući da su im ugovoreni poslovi već započeli, a ne mogu da zapošljavaju radnike.

Slična je priča i sa turističkim sektorom u kom će biti moguće zaposliti 85 radnika, dok je broj vozača koje će moći da se zaposle ukupno 123. U kulturi se predviđa dozvole za 34 stranca, a u naučnom sektoru 5, dok kompanije u poljoprivredi mogu da računaju na 20 dozvola. Zdravstvo će imati pravo na 15, a u prerađivačkoj industriji će moći da zaposle najviše 18 stranih radnika.

Predviđene su i dozvole za sezonsko zapošljavanje, tačnije ukupno 15 dozvola za poslove u poljoprivredi.

(Poslovni dnevnik)