Region 15.05.2021.

Hrvatska bira lokalnu vlast, četiri velika grada će dobiti nove gradonačelnike

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, pravo odlučivati ko će u iduće četiri godine voditi njihove opštine, gradove i županije te ko će biti u predstavničkoj vlasti, ima tri miliona 660 hiljada birača.

Birat će 425 opštinskih i 127 gradskih skuština, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, opštinskih načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u optinama gdje su Hrvati manjina, piše Klix.ba.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvjesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

Lokalni izbori drugi su koji se provode u epidemiji koronavirusa. Mjere zaštite slične su onima koje su se provodile na izborima za Hrvatski sabor prošle godine, novost je da su sada maske obvezne, a razmak povećan s metra i po na dva.

(N.S)