Region 05.08.2022.

Hrvatska danas slavi “Oluju”

ČITANJE: 2 minute

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. godišnjicu “Oluje”.

Centralna svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara. Državni vrh je položio vijence, a ovve godine očekuje se velik broj posjetilaca s obzirom na to da više ne vladaju pandemijski uvjeti.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković poručio je na Dan pobjede da su hrvatski branitelji kamen temeljac njihove slobode i demokratije, a vlada neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata niti da se optužuje naše ratne heroje.

“Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima sve dok, u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na hrvatsku državu”, istaknuo je Plenković.

 Čovjek s Hitler-brčićima došao s HOS-ovcima u Knin, opet urlali Za dom spremni

Ove godine na godišnjicu Oluje članovi udruge 9. bojne HOS-a, predvođeni čovjekom s Hitler-brčićima Markom Skejom, okupili su se u Kninu uzvikujući pozdrav “Za dom spremni”.

“Vođa svečanosti'” poručio je da će hrvatsku domovinu pozdraviti tri puta onim istim pozdravom kojim su je pozdravljali u Domovinskom ratu, prenosi Dalmatinski portal.

Potom su počeli urlati ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Šeks: Sve zlo dolazi iz Beograda

HDZ-OV veteran i bivši predsjednik sabora Vladimir Šeks za N1 je komentarisao održavanje godišnjice Oluje u Kninu.

“Današnji dan treba zračiti simbolom hrvatske sloge i zajedništva. Ovo je dan pobjede i danas se skupila cjelokupna novija povijest Hrvatske i kada je pobijeđena zloglasna teza o razbijanju Hrvatske od strane velikosrpske politike”, rekao je Šeks.

Kaže da su poruke koje dolaze iz Beograda o tome kako je Oluja bila zločinačka akcija “stupidna politika”.

“Vrlo je jasno da su Milošević i srpski vođe u Krajini pozvali cjelokupno srpsko stanovništvo da otiđe iz Hrvatske. Unatoč tome što ih je predsjednik Tuđman pozvao da ostanu. Oni izolirani slučajevi koji su se dogodili nakon Oluje ne mogu zatamniti tu veličanstvenu pobjedu”, rekao je.

Kako navodi, 1997. godine na prijedlog Franje Tuđmana sabor je donio promjenu Ustava, kojom se ustanovilo da je pravedni odbrambeni rat temelj hrvatske pobjede.

Komentarisao je činjenicu da niko iz SDSS-a nije bio na komemoraciji.

“Volio bih da dođu. Prošle je godine ministar Medved bio u Varivodama. To je bila dobra praksa, ali je prestala. Bitno je znati da sve zlo dolazi iz Beograda”, rekao je Šeks.