Biznis 31.10.2017.

Hrvatska i Republika Srpska potpisale sporazum koji bi trebao smanjiti zagađenje u Slavonskom Brodu

ČITANJE: 2 minute

Protokol o plinofikaciji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu danas su potpisali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Potpisivanju protokola bila je prisutna i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske. 

Protokol je potpisan s ciljem rješavanja problema prekograničnog zagađenja vazduha koje dolazi u Slavonski Brod. Dosadašnja mjerenja kvalitete vazduha pokazala su da je za visoku razinu sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda te da je njezin uticaj značajan i za druge zagađujuće tvari koje utiču na kvalitet vazduha. Protokol između dvije strane omogućava da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sistem kao direktni korisnik.

“Današnjim danom otvoren je prostor za plinofikaciju rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Republike Hrvatske otvorena je mogućnost da se konačno riješi pitanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Dvije vlade otvorile su vrata suradnje za dvije privatne tvrtke. Ovo je win-win situacija za obje strane”, rekao je ministar Ćorić nakon potpisivanja protokola.

“Nosilac projekta s hrvatske strane bit će firma Crodux, a s naše strane rafinerija nafte Brod. Ova investicija vrijedna je oko tri miliona evra. Ona je značajna za ovu regiju i pokazuje usmjerenost naših vlada na saradnju koja je itekako potrebna regiji”, rekao je ministar Đokić.

Politički značaj potpisivanja sporazuma

Pitanje izbora Croduxa za dobavljača pojasnio je ministar Ćorić podsjećajući da je kupac plina rafinerija Brod iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine i da je dobavljač stvar njihova odabira. Potpisivanje protokola i realizacija projekta plinofikacije rafinerije za Željku Cvijanović, predsjednicu Vlade Republike Srpske ima i politički značaj, jer promoviše prekograničnu saradnju, te usmjerenost Republike Srpske na približavanje Evropskoj uniji.

Predsjednica vlade osvrnula se na pitanje regularnosti i nadležnosti za potpisivanje ovog prekograničnog protokola.

“Republika Srpska je nadležna za energetiku i infrastrukturu i ima pravo potpisati određene sporazume. Ovdje se ne govori o klasičnom međudržavnom sporazumu koji bi značio neki magistralni vod. Govorimo o projektu ograničenog karaktera koji omogućava da se dovede plin iz jedne u drugu državu za jednog poznatog korisnika uz poznate ekološke i ekonomske efekte”, rekla je predsjednica vlade Cvijanović dodajući da protokol nije usmjeren ni protiv koga u Bosni i Hercegovini, već da je primjer kako se treba raditi u cijeloj regiji.

Ministar Đokić naglasio je kako očekuje da će plinofikacija skrenuti pažnju javnosti na rafineriju Brod kao odgovornog partnera u BiH. Prema ministrovim riječima rafinerija je od obnove proizvodnje u proračun BiH uplatila oko dvije milijarde evra po osnovi proizvodnje naftnih derivata.

Đokić je pojasnio kako će plinovod u rafineriju dolaziti trasom postojećeg voda sa spojem na magistralni plinovod kod mjesta Slobodnica.

(Agencije)