Vijesti 26.10.2015.

Hrvatska: Istraga protiv 16 lica zbog prevare od pola miliona evra

ČITANJE: 1 minuta
policija hrvatska
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) pokrenula je istragu protiv 16 lica osumnjičenih za prevaru od pola miliona evra.

Ova lica su osumnjičena da su od lakovjernih ulagača uzimala novac “neistinito prikazujući da će uplaćeni ulozi biti plasirani u trgovanje devizama na međunarodnom tržištu deviza Foreks ili u osnivački kapital fiktivne novoosnovane austrijsko-britanske banke u Hrvatskoj”.

Oštećenima su obećavali i mogućnost povoljnog kreditnog zaduženja kod nove banke iako, kako navodi Uskok na internet stranici, “od Hrvatske narodne banke nisu ni zatražili takvo odobrenje”.

Na čelu ove grupe navodno su trojica muškaraca od 49, 50 i 44 godine koji su ostale osumnjičene povezali u prevarantsku grupu od novembra 2004. do sredine 2011. godine, na području Rijeke, Zagreba, Istre, Slavonije i Međimurja, javili su hrvatski mediji.

Prevara je realizovana posredstvom firmi u kojima su prva dvojica osumnjičenih bili odgovorne osobe, dok su se ostali osumnjičeni, prema ranijem dogovoru, ulagačima predstavljali uglavnom kao agenti tih firmi.

Prema nezvaničnim informacijama, ova istraga, osim jedne osobe osumnjičene u oba slučaja, nema veze sa starim slučajem “Foreks”, u kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu već sudi prevarantima koji su od 700 ulagača navodno uzeli više od 18 miliona evra.

(Agencije)