Vijesti 23.02.2016.

Hrvatska izgubila spor protiv diskrimisane lezbijke iz BiH

ČITANJE: 1 minuta
SUD
Hrvatska je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja porodice jer se željela pridružiti svojoj partnerki koja živi u Hrvatskoj.

Policija je tvrdila da njenim zahtjevom nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o strancima. Odbijena je i njena kasnija žalba Ministarstvu unutrašnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na kraju joj je odbijena i ustavna tužba.

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da diskriminisana na osnovu seksualne orijentacije. Sudije ESLJP-a dali su joj za pravo i presudili da prekršeni članovi 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života) Konvencije o ljudskim pravima.

Hrvatska po presudi Danki Pajić mora isplatiti 10 hiljada evra odštete. Hrvatska mora platiti i 5.690 evra sudskih troškova.

ESLJP u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog porodičnog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prećutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije.

(NN)