Politika 15.01.2016.

Hrvatska krši Dejtonski sporazum!

ČITANJE: 3 minute
raketa
Hrvatska bi nabavkom ofanzivnog naoružanja, odnosno balističkih raketa, prekršila nekoliko međunarodnih ugovora, među kojima i Dejtonski mirovni sporazum, koji jasno propisuje koliku količinu i koju vrstu oružja zemlje okruženja mogu da nabavljaju i posjeduju!

Ukoliko Hrvatska ne odustane od svojih namjera i dizanja tenzija u regionu, upravo će pomenutu argumentaciju iskoristiti Beograd kao odgovor Zagrebu te pokrenuti ovo pitanje tokom pregovora o članstvu u EU u okviru poglavlja 31, koje se bavi i bezbjednosnom politikom.

Potvrđeno je ovo iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić i juče je ponovio da balističke rakete Hrvatskoj ni za šta nisu potrebne.

– Sve drugo neka razvijaju kako žele, ali rakete im zaista nisu potrebne – rekao je Vučić.

Precizno propisano

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da je Dejtonski sporazum precizno propisao maksimalnu količinu naoružanja za sve zemlje u regionu.

– Hrvatska ne može i ne smije nabaviti više od onoga što je propisano u Dejtonu. U suprotnom, prekršila bi taj mirovni ugovor. Nisam upoznat sa kojim količinama oni trenutno raspolažu, ali zacrtani balans ne bi smio biti narušen – dodao je Jerinić.

On je za Press ocijenio da se u ovom slučaju više radi o “prepucavanjima Hrvatske i Srbije”, a dodao je da nijedna od ekonomija ove dvije zemlje nije toliko razvijena da bi sebi mogla priuštiti ovakvu vrstu naoružanja.

Članica Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić takođe je uvjerena da je nabavka naoružanja u regionu još samo na “verbalnom nivou”. Ipak, ona je podvukla da se očigledno vodi borba zbog vojnog liderstva na Balkanu i “igri nerava” u kojoj svoju ulogu imaju i NATO i Rusija.

– Nijedna od zemalja koje vode ovu javnu debatu još ništa nije kupila. Prema ugovoru o subregionalnoj kontroli naoružanja, tačno se predviđa koliko oružja svaka zemlja može da ima, na primjer koliko helikoptera, aviona, tenkova i slično. Te stvari su tačno propisane i odstupanje automatski znači kršenje ugovora – objasnila je Majkićeva.

Novi pištolji

Ona je naglasila i da zemlje u okruženju godinama nisu kupovale novo oružje te da nije isključeno da se nova nabavka pokuša podvesti pod “obnavljanje postojećeg kontingenta”.

– Na primjer, BiH gotovo ništa nije kupila od postanka Oružanih snaga BiH, 2006. godine. Bilo je nekih simboličnih nabavki, nekoliko pištolja, ali to nije vrijedno ni pomena u smislu obnavljanja bh. vojnog kontingenta – objasnila je Majkićeva.

Naglasila je i da većina onoga što BiH trenutno ima uskoro može da se otpiše za uništenje, kao i da postoji obaveza obnove dijela vojnog naoružanja.

– Međutim, sporna je vrsta naoružanja koju Hrvatska najavljuje. Radi se o balističkim raketama, koje nisu odbrambene, pa se postavlja pitanje šta će im to. Srbija je jasno rekla da, ako Hrvatska odustane od nabavke oružja koje je namijenjeno isključivo da neko bude napadnut, i ona će odustati od namjere da kupi oružje koje joj služi za odbranu – istakla je Majkićeva.

Ne biraju riječi

Odlazeći hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović na izmaku svog mandata nije birao pogrdne riječi na račun srbijanskih vlasti, nazvavši Vučića, Tomislava Nikolića i Ivicu Dačića “prvacima rata”, uz poruku da je “njihova sreća što on više neće biti ministar”. Iz Kabineta predsjednika Srbije je odgovoreno da je Srbija usmjerena na stabilnost u regionu, ali da ne treba očekivati da će na “zveckanje oružjem staviti vrat svojih građana na panj i čekati egzekuciju”.

(Press)