Region 26.03.2023.

Hrvatska: Na letovima unutar Šengena od danas bez graničnih kontrola

ČITANJE: 2 minute

Kontrole na unutranjim vazdušnim granicama ukidaju se od nedjelje, 26. marta, što je i početak ljetnog reda letenja, na osnovu odluke Savjeta EU kojom je Republika Hrvatska 1. januarom 2023. postala članica Šengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutranjim kopnenim i morskim granicama.

Sa današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Šengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim aerodromima  u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutranjim letovima, odnosno letovima unutar šengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, saopšteno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene šengenskog pravila u vazdušnom saobraćaju vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u vazdušnom saobraćaju , u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Šengena, a 30 posto izvan šengenskog prostora.

Izuzetak u tom smislu je aerodrom  Dubrovnik u kojem će u prosjeku omjer šengenskog i nešengenskog putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena šengenskog pravila u aerodromima  u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saopštenju.

Potpunom primjenom šengenske pravne stečevine u vazdušnom saobraćaju, na svim aerodromima Hrvatske bitće implementirani svi tranzicijski planovi i obavljena sva potrebna infrastrukturna prilagođavanja u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja Šengeni non-Šengen letova, prenosi Hina.

Upravo u toku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u RH, a ukidanje granične kontrole na unutrašnjim letovima uticatće na ubrzani i olakšani prolazak preko aerodroma bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u RH vazdušnim putem, odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u saopštenju.