Region 16.12.2022.

Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike, u Saboru nije bilo dvotrećinske većine

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatska neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su poslanici hrvatskog Sabora jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 poslanika.

Za Odluku o učestvovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini – EUMAM bilo je 97 poslanika, a 10 protiv.

Učestvovanje Hrvatske u misiji EUMAM trebalo je da uključi dolazak do stotinak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tokom dvije godine.

Kako su stranke glasale?

Za je glasala parlamentarna većina koja iznosi 77 zastupnika, a uz njih, kako su ranije i najavili, troje zastupnika IDS-a.

Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, Socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika, 16 je bilo prisutno (dvoje je izostalo sa sjednice zbog opravdanih razloga). Za je glasalo njih 15-ero, dok je suzdržan iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu.

Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba za Pravednu Hrvatsku.

Protiv se izjasnilo desetero zastupnika – petorica iz Kluba Domovinskog pokreta – Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.

Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić te Ružica Vukovac iz Mosta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.

U glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su ranije i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: Sabor RH